Najjezivije božićne tradicije na svetu: Među njima smo i mi i komšije

Izvor: B92, 20.Dec.2019, 22:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najjezivije božićne tradicije na svetu: Među njima smo i mi i komšije

Najgore što u vreme božićnih praznika može da se desi jednom detetu koje živi u zemljama u kojima je engleski maternji jezik jeste da očekuje poklon i da ga ne dobije. Deca u drugim zemljama mogu da očekuju nešto još gore.

Nešto mnogo gore, piše Gardijan. Ovaj portal se, naime, bavio legendama koje se decenijama ispredaju u pojedinim zemljama.

Ovo je 7 najjezivijih tradicija širom sveta:

Krampus (Austrija, Slovenija, Hrvatska, severna Italija)
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U mnogim evropskim državama Sveti Nikola ima svoje neprijatelje. Sveti Nikola je dobar policajac, a lošeg ne želite da upoznate. Jedan od njih je Krampus, demonsko čudovište koje je pola koza, pola čovek s rogovima i dugim jezikom. Kad hoda za sobom vuče lance koji zveckaju sve vreme. Nosi prut od breze da bije nevaljalu decu, a ponekad i neki džak da ih ukrade, navodi se u tekstu Gardijana. Veče pre Svetog Nikole, 5. decembra po Gregorijanskom kalendaru, veče je Krampusa.

Gospođa Pehta (Austrija i Bavarska)

Ova gospođa je zapravo veštica koja dolazi da vidi ko je bio loš, a ko dobar. Ona seče stomake dece koja su bila loša i u njih stavlja slamu.

Mari Luvid (Vels)

Zamislite ovo: Nova je godina, a vi ste dete u Velsu. Čujete kucanje na vratima. Otvorite ih. Nad vašom glavom stoji stvorenje s konjskom lobanjom i sa ogromnim ogrtačem. Prate ga ljudi koji pevaju. Umesto očiju, konjska lobanja ima lažne očne jabučice. Usta su mu malo otvorena, a vi se u trenutku parališete od straha. I dok se preznojavate od straha odrasli jedni drugima čestitaju Novu godinu.

Grila i mačka Jala (Island)

Nemojte da se zavaravate da će mačka Jala umiljato da vam sedi u krilu dok je vi mazite ili se igrate sa njom. Ova mačka je zastrašujuća. Poput Sotone, ona hoda okolo, ričući kao lav. Ogromna mačka Jala prolazi kroz grad u mraku i zaviruje u osvetljene prozore dečjih spavaćih soba. Jedino kako od nje možete da se spasete je da joj pokažete odeću koju ste dobili za Božić, jer ste bili dobri ove godine. Ako niste dobili novu odeću, pripremite onu staru i pomolite se da će ispuniti "mačkine standarde", prenosi Gardijan.

Hans Trap (Francuska)

Prema verovanju u Alzasu, Hans Trap je bio lokalni čovek, veoma pohlepan i beskrupulozan. Kako bi postao bogat sklopio je dogovor s đavolom. Nakon što je zbog toga izbačen iz Katoličke crkve izgubio je i bogatstvo i društveni položaj. Tada je počeo da luta po selu prerušen kao strašilo. U jednom trenutku je poželeo da proba ljudsko meso. Namamio je dečaka pastira, ubio ga i skuvao. Pre nego što ga je zagrizao udario ga je grom. Hans je umro, ali se, kako legenda kaže, na Božić on vraća, ide od vrata do vrata i traži malu, ukusnu decu, dodaje se u tekstu Gardijana.

Karakondžule (Grčka, Bugarska, Srbija, Turska)

Karakondžule ili Kallikantzari, kako ih zovu u Grčkoj, jesu demoni koji veći deo godine provode pod zemljom pokušavajući da prizovu apokalipsu. Tokom božićnih praznika izlaze na površinu zemlje i izazivaju svađe i zlo. Ponekad ih opisuju kao crna krznena stvorenja koja imaju kljove i rogove. Obično su mužjaci.

Per Fujta (Francuska, Belgija, Švajcarska)

Fujta je bio mesar, a on i njegova žena su otimali, pljačkali i ubijali imućnu decu, a potom su skrivali njihova tela u bačve za soljenje mesa. Sveti Nikola je otkrio zločin i oživeo decu, a za kaznu je Fujta postao njegov rob. On ide sa Svetim Nikolom svuda i plaši problematičnu decu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Najjezivije božićne tradicije na svetu: Među njima smo i mi i komšije

Izvor: OkRadio.rs, 21.Dec.2019, 03:16

Najgore što u vreme božićnih praznika može da se desi jednom detetu koje živi u zemljama u kojima je engleski maternji jezik jeste da očekuje poklon i da ga ne dobije. Deca u drugim zemljama mogu da očekuju nešto još gore. Najgore što u vreme božićnih praznika može da se desi jednom detetu...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.