Najezda na Stari kontinent: Otrovne vrste paukova hrle u Evropu

Izvor: B92, 08.Okt.2017, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najezda na Stari kontinent: Otrovne vrste paukova hrle u Evropu

S dolaskom hladnijeg vremena, paukovi traže svoja skloništa u evropskim domovima, a njihov broj će zbog jačanja svetske privrede ubrzano rasti, navodi se u studiji Univerziteta u Bernu.

Istraživači s instituta za zoologiju ističu da svake dve godine u Evropu stiže nova vrsta pauka, a ta dinamika bi uskoro mogla da se promeni, tako da ćemo se sa novim vrstama susretati svake godine.

U studiji se navodi da su "uvezene vrste" često veće od autohtonih, što se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pre svega odnosi na one koje dolaze iz Azije.

“Evolucija klime u Evropi čini da životni uslovi sve više odgovaraju suptropskim vrstama pauka, zbog čega postoji opasnost od dolaska otrovnih vrsta”, upozorio je profesor zoologije Volfgang Nentvig.

On je dodao da je s jedne strane dobro imati ove zglavkare jer love razne insekte i njihov otrov se koristi u farmaceutskoj industriji, ali da nije prijatno posmatrati kako osvajaju skrivena mesta naših domova.

Raste i strah od paukova ili arahnofobija, koja važi za jednu od najučestalijih ljudskih fobija. Istraživanja su pokazala da se oko 15 odsto ljudi užasava ove životinje.

S druge strane, paukovi se ne plaše čoveka, a poput većine hladnokrvnih životinja, privlače ih topli ljudski domovi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.