Nadjublja tačka Indijskog okeana: Nova vrsta ribe ostavila bez teksta, ali i ova ružna navika

Izvor: B92, 07.Maj.2019, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nadjublja tačka Indijskog okeana: Nova vrsta ribe ostavila bez teksta, ali i ova ružna navika

Na najdubljoj tački Indijskog okeana žive ribe iz porodice Liparidae, a sada su prvi put viđene ljudskim očima.

Britanski stručnjaci spustili su se na dubinu odo oko 7,1 kilometar na područje jarka Sunda i ugledali retka bića.

Doktoru Alanu Jamiesonu (41) trebalo je dva i po sata da dopre na dno okeana u jarku Sunda, prenosi mirror.co.uk. Tu ga je sačekalo iznenađenje, svetla podmornice otkrila su retko biće koje ga je ostavilo bez reči.

Tokom osmosatne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << misije snimljene su fotografije vrsta, za koje se pretpostavlja da su potpuno nove i dosad neviđene.

Kao vodeći stručnjak dr Jamieson je dosegao je do jedne od najizolovanijih tački na svetu - dno okeana u jarku Sunda udaljenom 100 nautičkih milja od ostrva Bali.

Ekspediciju je vodio pionir istraživanja morskih dubina, Amerikanac Victor Vescovo, a do dna su putovali u podmornici za dvoje i prešli više od 7,180 metara.

"Ne viđamo često nešto tako neobično što nas ostavlja bez reči" rekao je Jamieson, stručnjak za morsku ekologiju sa univerziteta u Newcastleu.

Dodao je da je to veliki trenutak za nauku koja se bavi zonama mora na dubinama većima od 6000 metara, jer su prvi put ljudskim očima viđene ribe iz porodice Liparidae koje žive jedino na području jarka Sunda.

Na žalost, na prošloj ekspediciji otkriveni su i prvi uzorci veštačkih vlakana i plastike, što znači da je zagađenje prouzrokovano ljudskom rukom doprlo i do najizolovanijih tački naše planete.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.