Na dan atentata voljenog kneza Ilija Garašanin mu je rekao: U Košutnjaku ima zverova

Izvor: B92, 29.Maj.2020, 17:36

Na dan atentata voljenog kneza Ilija Garašanin mu je rekao: "U Košutnjaku ima zverova"

Kneza Mihaila Obrenovića srpska istorija pamti po jačanju autonomije Beogradskog pašaluka u okviru Osmanskog carstva i kao vladara koji je pratio povlačenje preostalih osmanskih trupa iz Srbije. Poznato je njegovo zalaganje za nauku i prosvetu, kao i njegova beskrajna podrška Vuku Karadžiću.

Ubistvo kneza Mihaila predstavlja veliki gubitak na putu ka konstituisanju stabilnog društva u Srbiji nakon Turaka i ostvarenju nacionalnih ciljeva.

Zaverenici - braća Đorđe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Kosta Radovanović, Lazar Marić i Stanoje Rogić ubili su kneza i njegovu sestru Anku, dok su Katarina Konstantinović i Svetozar Garašanin, Mihailov ađutant, ranjeni.

Nikada se nije saznalo da li iza atentata stoje politički razlozi, iako se spekuliše da su mnoge javne ličnosti bile uključene u atentat želeći da se dokopaju vlasti. Drugi izvori, pak, tvrde da su počinioci hteli da osvete svog brata koji je bio u zatvoru.

Knez Mihailo ubijen je nedaleko od Hajdučke česme na Košutnjaku, a priča se da je kobnog dana knez ponudio Iliji Garašaninu da se prošetaju tom stazom, što je Garašanin odbio, rekavši "U Košutnjaku ima zverova".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.