NASA snimila opasnu pukotinu na jednom od najvećih glečera sveta

Izvor: B92, 17.Apr.2017, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA snimila opasnu pukotinu na jednom od najvećih glečera sveta

Misteriozna pukotina proteže se preko jednog od glečera na Grenlandu. Postoji osnovan strah da bi njeno širenje moglo da prouzrokuje nastanak ogromne sante leda koja će lutati okeanom.

Naučnici NASA-e koji rade na projektu “Operation IceBridge” nedavno su prvi put fotografisali rastuću pukotinu u glečeru Piterman koji spaja grenlandsku ledenu ploču s morem.

Pukotina se pojavila na sredini glečera, u predelu ‘jezika’ koji se uliva u okean.

Ono >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što predstavlja još veći problem jeste da se u blizini nove pukotine nalazi od ranije poznati "om" koji se prostire ka centru toka glečera.

Ukoliko se dve pukotine spoje, veliki komad ledene ploče na severnoistočnom Grenlandu mogao bi da se odlomi i otpluča u okean.

Naučnici se nadaju da će glečer sopstvenom snagom toka sprečiti spajanje dve pukotine, ali to je teško predvideti.

Stef Lermit, profesor na holandskom Univerzitetu Delft, prvi je upozorio NASA-u i pokazao im koordinate pukotine nakon što ju je primetio na satelitskoj fotografiji.

Sama pukotina je primećena prvi put u julu 2016. godine zahvaljujući satelitima koji kruže oko Zemljinih polova i od tada neprestano raste.

Iako nije poznato šta je prouzrokovalo nastanak pukotine, Lermit smatra da bi odgovor mogao da se nalazi u "sudaru" tople vode okeana i podnoža leda.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NASA snimila opasnu pukotinu

Izvor: Vesti-online.com, 17.Apr.2017

Misteriozna pukotina proteže se preko jednog od glečera na Grenlandu. Postoji osnovan strah da bi njeno širenje moglo da prouzrokuje nastanak ogromne sante leda koja će lutati okeanom...Naučnici NASA-e koji rade na projektu “Operation IceBridge” nedavno su prvi put fotografisali rastuću pukotinu...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.