Mogućnost gubitka - lakša uz muziku i dobro svetlo?

Izvor: B92, 20.Nov.2018, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogućnost gubitka - lakša uz muziku i dobro svetlo?

Nagrade utiču na donošenje odluka i preuzimanje rizika. Kada govorimo o mogućim nagradama, uz muziku i svetleće efekte izgleda da se taj rizik preuzme mnogo lakše. Evo šta je pokazala praksa iz kazina.

Nedavno su, u časopisu Journal of Neuroscience, Ketrin Vinstenli, Marija Čerkasova i njihov tim stručnjaka objavili rezultate istraživanja o tome da li senzorno uslovljavanje, u vidu svetla i muzike, podstiče donošenje rizičnijih i neizvesnijih odluka kod ljudi.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Najbolje mesto za ovakvo istraživanje bio je kazino: 131 volonter, 53 muškarca i 78 žena, odigrao je igru dva puta – jednom za slot-mašinama bez muzike i treperavog svetla i drugi put uz zvuke zveckanja novca i slike zlatnih kovanica pred sobom.

U oba slučaja ponuđena su im dva džekpota, jedan veći i jedan manji. Takođe, kod većeg zgoditka verovatnoća za dobitak je bila manja, i obrnuto.

Ustanovljeno je da je pažnja ispitanika za mašinama sa muzikom i slikama bila rastrzanija te su se u ovom slučaju volonteri više usredsredili na muziku i slike, a manje na verovatnoću dobitka, što je za posledicu imalo lakše preuzimanje većeg rizika, dok su ispitanici za mašinama bez zvuka i slike racionalnije odlučivali, fokusirajući se na realne šanse za dobitak.

Istraživači smatraju da je njihova studija potvrdila da „nagrade“ u vidu audio-vizuelnih podsticaja mogu motivisati ljude na donošenje rizičnih odluka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.