Misija - dopreti do Vasilije i spasiti joj život: Ženka beloglavog supa luta već mesec dana

Izvor: B92, 17.Feb.2021, 23:31

Misija - dopreti do Vasilije i spasiti joj život: Ženka beloglavog supa luta već mesec dana

Ženka beloglavog supa, Vasilija, koja već mesec dana luta sama po hladnoj Pešterskoj visoravni, precizno je locirana i renedžeri Specijalnog rezervata prirode „Peštersko polje“ sutra će na to mesto da odnesu hranu i sagledaju u kakvom je stanju ova ptica.

"Od Fondacije za zaštitu ptica grabljivica dobili smo tačne koordinate i sutra motornim sankama idemo na tu lokaciju. Telemetrija je pokazala da Vasilija ima normalnu temperaturu, živa je, ali bez hrane beloglavi supovi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mogu maksimalno oko dvadesetak dana. Pešter je prekriven snegom i nemoguće je da sama pronađe hranu u takvim uslovima", rekao je za RINU, Milorad Babić rendžer Specijalnog rezervata prirode Peštersko polje.

Vasilija je ptica koja se izlegla 2019. godine, u oktobru je sletela na kuću u Prijepolju posle čega su je rendzeri preneli u volijere na Uvcu. Odatle je zajedno sa mužjakom Nebojšom puštena na Dan lešinara u septembru prošle godine, ali već u decembru je izašla iz kolonije.

"Tada smo joj stavili odašiljač i pratili smo njeno kretanje. Vrlo brzo nakon puštanja počela je čudno da se ponaša. Preletala je do Peštera , a to nije njeno prirodno stanište naročito u ovim zimskim uslovima. Ona ne može mnogo da leti jer su joj pera iskrzala, maksimalno oko kilometar i po", kaže Novak Pejović iz Specijalnog rezervata prirode Uvac.

Ukoliko rendžeri budu uspeli da hranom namame Vasiluju, ona će ponovo biti preneta u prihvatni centar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.