Maratonac nogom ugušio razjarenog lava

Izvor: B92, 16.Feb.2019, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maratonac nogom ugušio razjarenog lava

Tridesetjednogodišnji muškarac uspeo je da se spasi od planinskog lava koji ga je napao dok je trčao u Koloradu. Čovek je preživeo tako što je, tokom borbe uspeo da savlada životinju i da je uguši.

Kako je preneo Independent, Trevis Kaufman učestvovao je u trci na stazi u planinskom parku Horsetooth u Koloradu. U jednom momentu je čuo šuškanje grana i kada se okrenuio video je životinju koja je bila 10 koraka od njega.

"Ruke sam podigao ... ali se stalno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << približavao. Kako se približavao, tako je naleteo na mene. Podigao sam ruke i zgrabila me je za zglob. Samo sam pokušavao da zaštitim lice. Počeo je da me grebe kandžama po licu pa po nogama. Sve vreme sam vrištao najjače što sam mogao", opisivao je Kaufman detalje napada životinje koji se dogodio 4. febrara.

Dok je pokušavao da odbaci životinju od sebe, pao je zajedno sa njom niz strmu stranu staze. Od tog momenta, kako kaže, počinje borba, dok je istovremeno njegov zglob u ustima lava.

"Mogao sam da podignem moje levo koleno da mu spustim zadnje noge. Ali pošto i sam imam mačku, znam da će, ako je okrenem na leđa, njene prednje noge poludeti..Bio sam veoma oprezan da me kandžama ne pogodi u prepone... ", opisao je Kaufman u video snimku bastalom 10 dana posle nemilog događaja, a koji je objavio Park Kolorado.

Rekao je da je zgrabio neke štapove koji su bili u blizini i pokušavao da ga ubode u vrat, ali su se oni lomili.

Hteo je da ga udari velikim kamenom, ali mu je ručni zglob i dalje bio u ustima životinje. Kako se borba nastavila, na kraju je uspeo da podigne desnu nogu i stavi je na vrat lava.

"Stao sam mu na vrat i na kraju ugušio. I tek onda je pustio moj zglob", opisao je Kaufman i dodao da je morao da trči još nekoliko kilometara dalje gde je sreo tri takmičara koji su ga odveli u bolnicu.

"Moje lice je bilo skroz krvavo kad sam stigao tamo", rekao je.

Na obrazu je imao 17 šavova, na nosu šest, dva šava za rane na licu i tri šava za doboku povredu ručnog zgloba.

"Osećam se odlično", rekao je nakon svega, ali priznao da ubuduće neće ići sam i savetovao druge ljude koji posećuju to područje da ne nose slušalice kako bi čuli životinju.

Obdukcijom je utvrđeno da je životinja bila stara između četiri i pet meseci.

Služba parkova saopštila je da je bilo manje od 20 smrtnih slučajeva koji se dovode u vezu sa planinskim lavovima, u poslednjih 100 godina. Te velike mačke su, kako navode, "neuhvatljive životinje" i "uglavnom izbegavaju ljude".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.