Krila se 4300 godina: Pronađena mumija prekrivena zlatom

Izvor: B92, 28.Jan.2023, 09:42

"Krila" se 4300 godina: Pronađena mumija prekrivena zlatom

Arheolozi su, čini se, pronašli mumiju prekrivenu zlatnim listićima i zapečaćenu unutar sarkofaga koji nije otvaran 4300 godina.

Mumija, odnosno ostaci čoveka po imenu Hekashepes, smatra se jednim od najstarijih i najcelovitijih nekraljevskih leševa ikada pronađenih u Egiptu. Otkrivena je u oknu od 15 metara na groblju Sakara, gde su pronađene još tri grobnice, prenosi BBC. Jedna je grobnica pripadala "čuvaru tajne".

Za najveću od mumija koje su otkrivene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u drevnoj nekropoli kaže se da pripada čoveku po imenu Khnumdjedef - svešteniku, inspektoru i nadzorniku plemića. Druga je pripadala čoveku po imenu Meri, koji je dobio titulu "čuvara tajne", što mu je dopuštalo obavljanje posebnih verskih rituala.

Smatra se da je sudija i pisac po imenu Fetek položen u drugu grobnicu, gde je otkrivena kolekcija onoga što se smatra najvećim kipovima ikada pronađenim na tom području. Nekoliko drugih predmeta, uključujući keramiku, takođe je pronađeno među grobnicama.

Arheolog Zahi Havas, bivši egipatski ministar za antikvitete, rekao je da sva otkrića datiraju od otprilike 25. do 22. veka pre Hrista.

"Ovo otkriće je toliko važno jer povezuje kraljeve sa ljudima koji žive oko njih", rekao je Ali Abu Dešiš, još jedan arheolog koji je učestvovao u iskopavanju.

Sahara je bila aktivno groblje više od 3000 godina i proglašena je mestom svetske baštine UNESCO-a. Nalazi se u Memfisu, staroj egipatskoj prestolnici i dom je više od desetak piramida.

Ova mumija otkrivena je samo dan nakon što su stručnjaci u egipatskom gradu Luksoru rekli da su otkrili kompletan rezidencijalni grad iz rimskog doba, koji datira iz drugog i trećeg veka nove ere. Arheolozi su pronašli stambene zgrade, kule i ono što su nazvali "radionicama metala".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.