Kako Romi slave Đurđevdan? Tradicionalno, prase ili jagnje

Izvor: B92, 06.Maj.2021, 11:44

Kako Romi slave Đurđevdan? "Tradicionalno, prase ili jagnje"

Danas se proslavlja Đurđevdan ili Ederlezi, kako ga Romi nazivaju. To je praznik radosti i veselja, koji simboliše dolazak proleća.

Postoji veliki broj tradicionalnih običaja tokom Đurđevdana, kao i različiti načini proslave ovog verskog praznika. Međutim, Đurđevdan, ne samo da se malo drugačije slavi u romskoj zajednici, već nosi i drugačiji naziv- Ederlezi.

Za njih, "Ederlezi" predstavljaju praznik radosti, veselja i dolazak proleća, pa se veoma često >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i proslavlja uz hranu koja, kako ističe Dobrivoje Veličkovski:

"Mora da se uvek, tradicionalno, nešto peče, odnosno, okreće - prase ili jagnje".

Proslava Đurđevdana u porodici Veličkovski kreće od ranog jutra, tačnije od 5 sati, pa celokupno praznično raspoloženje, uključujući i muziku, mora početi od ranih jutarnjih sati.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Blic u Marinkovoj bari sa Romima: Okreću se prasići i jagnjići, veselo je, ali: "NI ĐURĐEVDAN NIJE KAO PRE... KORONA..." (FOTO, VIDEO)

Izvor: Blic, 06.Maj.2021

Danas se slavi Đurđevdan, hrišćanski i narodni praznik, kojim se obeležava uspomena na Svetog Đorđa. Ipak, prva asocijacija na Đurđevdan su Romi. To je jedan od njihovih najvećih praznika koji simboliše dolazak proleća.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.