I kod njih dolazi do hormonskih promena: Tri promene koje stignu svakog muškarca kad postane tata

Izvor: Prva.rs, 18.Avg.2018, 09:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I kod njih dolazi do hormonskih promena: Tri promene koje stignu svakog muškarca kad postane tata

Istraživanja tvrde da neurološka aktivnost povezana sa ženama i njihovim majčinskim instinktom nije ograničena samo na žene i može biti okidač u roditeljstvu uopšteno, pa tako i kod muškaraca. Međutim, pretpostavlja se da ovakvi rezultati ne bi bili vidljivi u prošlosti, kada su muškarci bili manje uključeni u odgoj deteta.
Šta se događa muškom mozgu jednom kada postane tata?
1. Nivo testosterona se smanjuje
Dokazano je da muškarci prolaze kroz hormonalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << promene te da se njihov nivo testosteronaznačajno smanjuje. Na taj način nove tate mogu biti više emocionalno uključene i puni razumevanja za svoju bebu. To rano zbližavanje između tate i bebe učvršćuje njihovu emocionalnu vezu i menja količinu hormona u mozgu. U istraživanju iz 2011. godine otkriveno je da nivo testosterona kod novih očeva pada za čak 40 odsto, što je povezano upravo sa zbližavanjem s bebom.
2. Nivo oksitocina se povećava
Oksitocin iliti "hormon ljubavi" naglo se poveća nakon rođenja bebe - i za mame i za tate. Dok je kod mama ovaj hormon podstaknut određenim radnjama, poput dojenja i bliskog fizičkog kontakta s bebom, kod tata se hormon ljubavi aktivira kroz igru, zasmejavanje bebeili kroz brigu o bebi. A, što se više veza između bebe i tate produbljuje, to je intenzivniji nivo oksitocina.
3. Kao i kod mama, pojačana je proizvodnja prolaktina
Kod mama je povećana proizvodnja prolaktina obično povezana s proizvodnjom mleka, a kod tata se ovaj hormon povećava u interakciji s bebom. Štaviše, samo u prvom mesecu očinstva nivo prolaktina povećava se za 20 odsto, a što su očevi više uključeni u život svojih beba, to je veća količina prolaktina. Naučnici veruju kako se pojačana proizvodnja prolaktina povezuje sa stvaranjem povezanosti, privrženosti i brižnosti.
Mame i tate oboje prolaze kroz promene
Ovi rezultati dokazuju da čvrsto iskustvo roditeljstva i brige o bebi utiče na sličan način i kod mama i kod tata. I dok procesi tokom trudnoće i porođaja pomažu mamama s razvijanjem majčinskog instinkta, kod tate se očinski instinkt aktivira interakcijom i emocionalnom povezanošću s bebom.
Ako ste i sami primetili da je vaš partner postao nežniji nakon rođenja bebe, sada znate i zašto - ne samo da ste se vi promenili otkako ste postali majka, već se to dogodilo i njemu otkako je tata.
Izvor: glossy

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.