Godinama izigravao odanog člana partije, ali je imao viši cilj

Izvor: B92, 14.Maj.2015, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godinama izigravao odanog člana partije, ali je imao viši cilj

Jedan kanadski političar izveo je nešto što bi moglo da se smatra možda i najdužom prevarom u istoriji.

Kris Lojd podneo je ostavku nakon što je priznao da je sve vreme igrao “ulogu” i zapravo se “zavitlavao” sa konzervativcima.

On je čak i sabotirao partiju u poslednje četiri godine, pokušavajući da pomeri granice između umetnosti i politike. Uprkos činjenici da nije u potpunosti razotkrio šta mu je bio motiv za tako nešto, Lojd kaže da je “iznenađen” >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je eksperiment potrajao tako dugo.

“Moram da priznam, mislim da je naš demokratski sistem neverovatno ciničan, slomljen i uvrnut”, rekao je ovaj umetnik za Radio CBC.

Bivši predsednik izbornog komiteta razotkriven je zahvaljujući istrazi medijske mreže CBC i Lojd je morao da podnese ostavku.

Njegov poduhvat bacio je sumnju na celokupan proces odabira kandidata, budući da je Lojd izveo niz čudnih i subverzivnih aktivnosti pre i nakon priključenja partiji.

U aprilu 2011, samo nekoliko meseci pre nego što će se priključiti konzervativcima, Lojd je poslao partiji ček na 30 milijardi dolara za borbene avione F-35.

Takođe, sve vreme je bio član grupe Lidnau koja se aktivno bori protiv toga da Konzervativna partija osvoji većinu glasova.

Čudno je i to što je Lojd čak pokušao da sve prizna premijeru i vođi Konzervativne partije Stivenu Harperu. Pisao mu je pisma svakog dana o raznim temamama. Neke su bile izuzetno važne, dok su druge bile šaljive. Nekad mu je slao ispisanu gomilu besmislica. Među tim pismima bilo i nekoliko onih u kojima je detaljno objasnio zašto izvodi taj performans.

Kao što je i očekivao, većina njegovih pisama nikad nije pročitana.

Razotkriven je tek onda kada je jedan novinar krišom snimao njegov govor u jednom centru umetnosti.

Lojd u tom snimku pred publikom govori o svom projektu i tome šta planira da uradi s kandidaturom. Rekao je da njegovo umetničko delo ima za cilj samo da ne dozvoli protivničkom kandidatu da dobije izbore.

Lojd je razgovarao tek s nekolicinom od mnogih novinara koji su želeli da naprave intervju s njim.

“Verujem da je stvaranje umetnosti politički čin – nekad mnogo više politički nego što to uviđamo”, napisao je on u poslednjem pismu koje je uputio premijeru.

“Želeo sam da testiram granice slobodnog govora i istražim mogućnosti izražavanja nezavisnih gledišta unutar izbornog sistema koji prednost daje ideologiji dominantne partije”, objasnio je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.