Geni određuju za koga ćete glasati na izborima?

Izvor: B92, 22.Dec.2013, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Geni određuju za koga ćete glasati na izborima?

Biologija možda nije sudbina, ali svakako oblikuje naš izbor na glasanju.

Nova studija pokazala je da su naši politički stavovi duboko ukorenjeni u našoj DNK, dok 56 odsto svih naših uverenja zavisi od gena.

Individualna iskustva, odgoj i drugi društveni uticaji objašnjavaju preostale varijacije u našoj orijentisanosti na desnicu ili levicu, pokazala je studija.

“Ranije smo mislili da su politički stavovi i ponašanja ukorenjeni u odnosima sa okruženjem”, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže koautor dr Kevin Smit, politikolog sa Univerziteta u Nebraski.

“Međutim, naša studija je pokazala da su barem delimično za to odgovorni i naši geni”.

Za potrebe studije objavljene u ovomesečnom izdanju žurnala Political Psychology, istraživači su ispitali 682 para sredovečnih blizanaca.

Polovina blizanaca bila je jednojajčana i delila iste gene, dok je ostatak čine fraternalni blizanci koji dele oko 50 odsto gena.

Oni su ispitani o stavovima o nizu političkih tema uključujući i gej brakove i egalitarizam.

Istraživanje je pokazalo da identični blizanci imaju sličnije političke stavove od fraternalnih, a dalje statističke analize dokazale su da su razlike posledica genetskih uticaja.

Studija je takođe otkrila da je oko 48 odsto razlike u ekstremnim autoritarnim uvertenjima nasleđeno, dok je oko 50 odsto egalitarističkih gledanja na svet ukorenjeno u našim genima.

Jedan od autora studije dr Džon Hibing kaže da bi otkrića mogla pomoći u olakšavanju političkih tenzija.

“Mnogi smatraju da bi ljudi mogli da dođu do dogovora, samo ako bi dovoljno dugo razgovarali o politici”, rekao je on.

“Naše istraživanje, kao i ostala na ovom polju, ukazuju da su političke razlike i biološke i da utiču na to kako doživljavamo svet oko nas”.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Geni određuju za koga ćete glasati na izborima?

Izvor: B92, 22.Dec.2013

Biologija možda nije sudbina, ali svakako oblikuje naš izbor na glasanju...Nova studija pokazala je da su naši politički stavovi duboko ukorenjeni u našoj DNK, dok 56 odsto svih naših uverenja zavisi od gena...Individualna iskustva, odgoj i drugi društveni uticaji objašnjavaju preostale varijacije...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.