Gde treba da spava vaša beba da biste smanjili rizik od smrti u kolevci

Izvor: Prva.rs, 04.Sep.2018, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde treba da spava vaša beba da biste smanjili rizik od "smrti u kolevci"

Najopasnije mesto na kom beba može spavati je kauč, pokazuje novo istraživanje objavljeno u časopisu Pediatrics. Između 2004. i 2012. u SAD zabeleženo je 9000 smrtnih slučajeva kod dece za vreme spavanja, a od toga se skoro 13 posto dogodilo dok su deca spavala na kauču - većina je bila mlađa od tri meseca.
Autori studije otkrili su još neke rizične faktore: deca su najverovatnije spavala s još jednom osobom na kauču, bili da su na boku ili na stomaku. Istraživači su naglasili >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << da spavanje na kauču nije preporučljivo čak ni za kratki odmor.
Američka akademija pedijatara dala je preporuke za sigurno spavanje dece i smanjivanje rizika od smrti u kolevci:
1. Beba uvek treba da spava na leđima bez obzira da li se radi o dnevnom ili noćnom spavanju (nemojte se brinuti ako je vaše dete dovoljno veliko i samo se okreće na stomak tokom spavanja).
2. Novorođenče treba da spava na čvrstoj i ravnoj površini u krevetiću ili kolevci koja zadovoljava sve uslove sigurnosti. Nikad nemojte stavljati dete da spava na kauču ili vodenom krevetu.
3. Sve mekane objekte uključujući igračke, jastuke i obloge, sklonite iz krevetića.
4. Najsigurnije mjesto za spavanje je kolevka ili krevetić koji je smešten u istoj prostoriji u kojoj vi spavate.
Još neki savjeti za smanjenje rizika od smrti u kolevci su: održavanje prijatne temperature u prostoriji, ne pušite u blizini deteta ili u bilo kojoj prostoriji u kojoj dete boravi.

Autor: Selma Sakić
Izvor: klokanica.24sata.hr 

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.