Drevne ploče o Isusu: Verovao je da je Bog bio i muško i žensko

Izvor: B92, 01.Dec.2016, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drevne ploče o Isusu: "Verovao je da je Bog bio i muško i žensko"

Drevne ploče, koje prikazuju najraniji portret Isusa Hrista, prema dokazima datiraju od pre oko 2.000 godina, navode stručnjaci.

Metalne “strane“, povezane metalnim prstenovima, pronađeni su u Jordanu 2008. godine i navodno se pozivaju na Isusa Hrista i njegove učenike.

Ploče su analizirane i reči i simboli su prevedeni, a ono što je otkriveno može da bude prosvetljujuće ne samo za hrišćane, već i za Jevreje i muslimane.

Ploče navodno sugerišu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da Hrist nije započinjao svoju religiju, već je vraćao hiljadu godina staru tradiciju, iz vremena kralja Davida, kao i da je Bog, kojeg je Isus obožavao, navodno bio i žensko i muško.

U knjigama je glavna ideja da je Hrist propovedao u Solomonovom hramu, gde se veruje da je prvi put viđen lik Boga, kao i da odatle potiče epizoda sa zajmodavcima u Bibliji.

Ova knjiga (ploče) poznata je kao kodeks, vrsta povezanih rukopisa, među kojima se nalazi i portret Isusa Hrista.

Autori David i Dženifer Elkinton se od 2009. zalažu da kodeks bude priznat i zaštićen, ali, kako kažu, evangelisti pokušavaju da ga predstave lažnim.

Ploče je navodno otkrio Hasan Saeda, izraelski beduin. Neki izveštaji navode da je Hasanu ploče dao njedgov deda, a drugi pak navode da ih je pronašao tokom jedne poplave.

David Elkinton kaže da trenutno pokušava da spreči da se kodeks proda na crnom tržištu. On je 2011. godine objavio njihovo otkriće na Bi-Bi-Siju, a prenoslili su mediji širom sveta.

Brojni stipendisti su se javili kako bi predstavili kodeks lažnim, a da ga pritom nisu ni videli, kako navodi.

Ipak, testovi, koje su izvršili profesori Rodžer Veb i Kris Džejnes na Univerzitetu Suris Nodus, potvrdili su da je kodeks kompatibilan sa komparativnim uzorkom drevnog rimskog olova, koje je iskopano u Dorsetu. Dalja kristalizacija pokazala je da je kodeks star između 1.800 i 2.000 godina.

To znači da bi ovo mogao da bude najraniji i jedini hebrejsko-hrišćanski postojeći dokument, što sugerišu i lingvističke i metalurške analize.

Analize koje su sproveli stipendisti su potvrdile da se radi paleo-hebrejskom jeziku. Kodeksi su prekriveni sa osam zvezda, simbolično za dolazak mesije, i spominju Isusovo ime. Takođe, sadrže imena apostola Petra, Jakova i Jovana.

Prema Elkintonsovima, knjige sugerišu da je Hrist bio član hebrejske sekte, koja datira iz vremena kralja Davida, koji je obožavao Solomonov hram i verovao u muško-ženskog Boga.

Na tradicionalnim hrišćanskim ikonama, Isus je prikazan kako nosi zapečaćenu knjigu, kodeks.

Elinkton je rekao: “Isus je hteo da povrati hram. Da vrati ono što se izgubilo u reformama. Na vrhuncu svoje službe, jevanđelja govore da je Isus izazvao zajmodavce u hramu. Kodeks otkriva šta se desilo potom, što je poglavlje koje nedostaje u jevanđeljima. Čini se da je hrišćanstvo otkriveno na osnovu toga šta je Hrist radio u hramu, mestu za koje mnogi Jevreji misle da je boravio Bog. Isus je otišao u hram kako bi obnovio zavet sa Bogom.“

Ako si ovi kodeksi tačni, to bi otvorilo novo poglavlje u pogledu na Hristov život.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.