Đed Stojan vojvodu Bojovića nikad nije pominjao sedeći

Izvor: B92, 21.Okt.2018, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Đed Stojan vojvodu Bojovića nikad nije pominjao sedeći"

Seljak iz požeškog sela Radovci posilni čuvenom vojskovođi od 1912. do 1918; O vojvodi je govorio kao o pravdoljubivom čoveku i vojniku koji je sve poštovao.

Na rastanku, posle demobilizacije, naredniku Stojanu Ivanoviću, seljaku iz požeškog sela Radovci, posilnom kod vojvode Petra Bojovića, vojskovođa je poklonio sliku u uniformi sa ordenjem i posvetom, koju potomci čuvaju kao jednu od najdražih uspomena.

Stasiti i razboriti seljak proveo je uz vojvodu sedam >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godina vojevanja, sve dok nisu završili tri rata - dva balkanska i Prvi svetski.

"Kao redov, odmah po mobilizaciji 1912. godine, đed Stojan Ivanović (1891-1976) dodeljen je za posilnog pukovniku Petru Bojoviću, načelniku štaba Prve armije. Na ratištima je od Kumanova stigao do Jedrena, pa kasnije bio na Bregalnici, prešao albansku golgotu, Krf, proboj Solunskog fronta", kazuje Vukosav Tomašević, novinar i privrednik, Stojanov unuk po majci Mileni, koja se udala u Prijepolju.

U domu Tomaševića živa su sećanja na susrete sa soluncem Stojanom ili iz majčinih priča.

"Đed Stojan vojvodu Bojovića nikad nije pominjao sedeći", podseća Vukosav.

"Poklonjenu sliku držao je pored ogledala ispred koga se brijao. Često je o Bojoviću govorio kao o pravičnom i pravdoljubivom čoveku i vojniku, koji je sve poštovao i nije se stideo seljačkog porekla".

NA poleđini poklonjene fotografije Stojan je mastilom zapisao: maršal - vojvoda Petar Bojović. U nasleđe i amanet potomstvu predaju se uveličane i uramljene i druge slike i svedočanstva od pre jednog veka.

Sa zida kuće na pretke motri Stojanova fotografija, upućena rođaku, požeškom kafedžiji Svetu Dakiću, kao dopisnica sa Krfa, pristigla preko Ženeve s velikim zakašnjenjem.

Među dragim uspomenama je i slika solunaca u poznim godinama u rodnom selu - Stojana sa braćom Tatomirom i Mihailom i komšijom Jevremom, dok je četvrti brat Milojko ostao u "plavoj grobnici" kraj ostrva Vido.

"Ponosan sam na činjenicu da đedovu Albansku spomenicu, kao i brata mu Milojka, čuva praunuk Ivan Ivanović, student iz Požege, koji s posebnom pažnjom brine i o ostalim dragocenostima", naglašava Tomašević.

Dar muzeju

Darovaću fotografiju vojvode Petra Bojovića za njegovu spomen-sobu u Novoj Varoši, koja se u tamošnjem muzeju otvara 1. novembra, povodom 100-godišnjice odbrane Srbije u Velikom ratu - ističe Tomašević.

Fotografije mozete pogledati OVDE.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.