Nosite mnogo hrane na groblje? Evo šta kaže Crkva na to VIDEO

Izvor: B92, 27.Nov.2018, 09:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nosite mnogo hrane na groblje? Evo šta kaže Crkva na to VIDEO

U šali se kaže da svako selo u Srbiji ima svoje običaje, ali za jedan se može reći da je čvrsto ukorenjen i svima zajednički. To je ostavljanje hrane i pića na grobljima. Iako nije u duhu pravoslavlja, a nadležni su čak propisali i novčane kazne, često za pomene i zadušnice grobna mesta kod nas izgledaju kao slavske trpeze.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Iznosite li hranu i piće na groblje za Zadušnice? Evo kako na to gleda crkva!

Izvor: Prva.rs, 27.Nov.2018

"Želimo da nahranimo duše predaka. U narodu se veruje da su tako živi i mrtvi zajedno i da ne uskratimo onim najbližim koji su umrli ono najosnovnije", kaže za Jutro sa Jovanom i Srđanom etnolog Vesna Marjanović. Nekada se u gradskim sredinama nije iznosila hrana i piće na groblje, ali se taj...

Nastavak na Prva.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.