Da li će roditelji ići u zatvor zbog jednog šamara? VIDEO

Izvor: B92, 08.Okt.2018, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će roditelji ići u zatvor zbog jednog šamara? VIDEO

Da li se u vaspitavanju dece sve može rešiti razgovorom ili je nekad neophodna i ćuška?

U decembru ove godine Vladi Srbije će biti predat Nacrt građanskog zakonika koji se bavi tom temom, a o mnogim odredbama su podeljena mišljenja.


"Eksplicitno napisati da je zabranjeno telesno kažnjavati decu kao meru disciplinovanja neće biti dovoljno. Ne treba da plašimo roditelje da će zbog jednog šamara biti pozvani u zatvor. Društvo treba da poruči da to nije u redu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i sa porodicama u kojima se to dogodi preventivno da se radi", rekla je predsednica Centra za prava deteta Ivana Stevanović u emisiji "Jutro sa Jovanom i Srđanom".

Ona preporučuje adekvatne zabrane za decu kad rečima ne može da se reši situacija.

Predsednica Udruženja za pomoć porodici, pedijatar Ljiljana Abramović Savić smatra da su vika i udaranje izraz nemoći roditelja i preporučuje da se od rođenja dete vaspitava glasom.

"Najteži deo roditeljstva je ponavljanje i doslednost", istakla je ona.

U anketi B92 na pitanje mogu li se deca vaspitavati samo rečima pozitivno je odgovorila 241 osoba, a negativno 487.

Ceo razgovor poslušajte u video-materijalu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.