Cane je unuk Gavrila Principa: Mi smo porodično partibrejkeri

Izvor: B92, 07.Jul.2017, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cane je unuk Gavrila Principa: "Mi smo porodično partibrejkeri"

Cane iz grupe Partibrejkers u porodičnom stablu "krije" jednu "stavku" koja možda i najbolje opisuje njegovu prirodu i potrebu da uvek bude "slobodan i samo svoj"...

Pre par meseci uzbunila se javnost zbog navodnog kraja kultnog benda "Partibrejkersi", što je bilo posledica loše protumačene situacije u kojoj frontmen benda Zoran Kostić Cane veliku energiju ulaže u svoj drugi bend "Škrtice". To je, ipak, dokazalo koliko je ovaj bend i dalje važan u ovom društvu. Baš kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Cane, taj omiljeni roker svima i svakome, pa i onima koje oštro secira kroz stihove (a inače često i govori, a ne samo peva, u stihovima).

Cane Partibrejkers u porodičnom stablu "krije" jednu "stavku" koja možda i najbolje opisuje njegovu prirodu i potrebu da uvek bude "slobodan i samo svoj". On naime, ima bliske porodične veze sa Gavrilom Principom. O tome je zaista retko pričao, a sve je objasnio uredniku “Nedeljnika” Branku Rosiću u jednom intervjuu.

"Ja sam potomak Gavrila Principa. Majka Gavrila Principa i moj pradeda su rođeni brat i sestra", rekao je Cane.

Priča se logično nastavila: "Mi smo porodično partibrejkeri. Mi smo partibrejkeri kroz epohu i vreme. Svašta se pisalo o Gavrilu. Najgore je što su nas učili je to da je njegov metak ubio trudnu ženu. Nije istina. Sofija Hotek nije bila trudna. Ona je dva meseca pre dolaska u Sarajevo imala težak pobačaj. To čak nisu sami Austrijanci smislili već naši austrijski učenici. Suština je da je to bila borba za slobodu. Nije mogao on da napiše molbu "Ej, Ferdinande nemoj da nas ugnjetavaš". Jer kako god gledaš kroz istoriju mi smo hteli da budemo Austriji pri ruci, ali uvek smo bili zloupotrebljeni. Gavrilo nije bio sam. Tu su bili i Hrvati, muslimani. Mehmedbašić je imao namazan nož otrovom i hteo je da cara ubode u samoj sarajevskoj većnici. Čabrinović je bacio bombu. Gavrilo je iz trećeg pokušaja uradio to što je uradio. Kao što znamo, hteli su cara da ubiju i Tin Ujević i ekipa. Gavrilo je sa svojih nepunih 19 godina dao život da bi svi mi živeli zajedno."

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Da li ste znali da je Cane unuk Gavrila Principa: “Mi smo porodično partibrejkeri”

Izvor: Blic, 07.Jul.2017

Cane Partibrejkers u porodičnom stablu “krije” jednu “stavku” koja možda i najbolje opisuje njegovu prirodu i potrebu da uvek bude “slobodan i samo svoj” - on je potomak Gavrila Principa!..Frontmen Partibrejkersa, ali i supergrupe Škrtice, Zoran Kostić Cane ima bliske porodične veze...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.