Bosna zabranila ubijanje životinja radi krzna

Izvor: N1 televizija, 14.Jan.2018, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bosna zabranila ubijanje životinja radi krzna

BiH je sledeća zemlja bivše SFRJ koja je rekla ne ubijanju životinja radi krzna. Naime, nakon Slovenije, Makedonije i Hrvatske, i u BiH se od 1. januara 2018. godine završilo prelazno razdoblje i stupila je na snagu ova zabrana.

Odgajivači su u nekoliko pokušaja nastojali ukinuti zabranu ili produžiti prelazno razdoblje. Poslednji pokušaj da se produži ostao je još uvek u proceduri, iako je sada, kada je zabrana stupila na snagu, potpuno apsurdan.

Širom Evrope >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << sve je izraženiji stav protiv uzgoja životinja radi krzna. Rastući broj država doneo je zabrane takvih praksi, poput Velike Britanije, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Češke, Holandije, ili su doneseni zakonski propisi koji na drugi način onemogućavaju takav uzgoj.

Nakon Bosne i Hercegovine, očekuje se krajem godine stupanje na snagu zabrane uzgoja i u Srbiji.

I poznata modna imena sve češće donose odluke o prestanku korišćenja životinjskoga krzna, dajući tako do znanja da krzno postaje stvar prošlosti.

Tako su se prestižni modni brendovi kao što su: Armani, Guči, Hugo Bos, Tomi Hilfiger, Kelvin Klajn, Stela Mekartni i drugi obavezali na politiku nekorišćenja životinjskoga krzna.

Životinje uzgajane radi krzna zatočene su ceo svoj kratki život u malim kavezima, ubijaju ih gušenjem plinom, lomljenjem vratova ili strujnim udarima, a njihov uzgoj uzrokuje i štetu za okolinu, dok se za obradu krzna koriste velike količine vode i opasne hemikalije. Za samo jednu bundu industrija krzna ubije čak 200 činčila, 15 lisica ili 40 kuna.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

U Bosni zabranjeno ubijanje životinja zbog krzna, očekuje se i u Srbiji

Izvor: Radio 021, 14.Jan.2018

BiH je sledeća zemlja bivše SFRJ koja je rekla ne ubijanju životinja radi krzna...Naime, nakon Slovenije, Makedonije i Hrvatske, i u BiH se od 1. januara 2018. godine završilo prelazno razdoblje i stupila je na snagu ova zabrana...Odgajivači su u nekoliko pokušaja nastojali da ukinu zabranu ili...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.