Beskućnik dao poslednju paru na srećku, dobio milione

Izvor: B92, 16.Feb.2014, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beskućnik dao poslednju paru na srećku, dobio milione

Nezaposlen, u dugovima, sa velikim šansama da još jednu godinu života provede na ulicama mađarskog grada Đera, Laslo Andrašček (55) potrošio je poslednje novčiće koje je imao uplativši tiket za lutriju.

Bilo je to tik pre odlaska u Budimpeštu, gde je trebalo da se priključi radonicama namenjenim bivšim alkoholičarima. Upravo je na železničkoj stanici odlučio da kupi tiket, i izabrao šest brojeva. Radnica na trafici kazala mu je da treba da izabere još jedan broj.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Rekao sam joj da zaokruži broj 24, ionako to nije važno", priča sada Andrašček.

Ispostavilo se da je to bila njegova, možda i najvažnija odluka u životu, jer je Andrašček upravo sa tim tiketom prošle jeseni postao najveći dobitnik lutrije u Mađarskoj. Kada je mislio da mu je sreća zauvek okrenula leđa, sedam brojeva doneli su mu dobitak nešto veći od dva miliona evra, prenosi Gardijan.

Prva stvar koju je uradio, nakon što je sapštio ženi i deci da je dobio nagradu, bila je otplaćivanje svih dugova, kako bi okrenuo novu stranicu u svom životu. Potom se na svom biciklu odvezao do salona za prodaju automobila.

"Kada me je prodavac upitao koliko novca planiram da izdvojim za automobil, pokazao sam mu tri prsta. Verovatno zbog toga što sam došao na biciklu, pretpostavio je da imam 300.000 forinti (manje od 1.000 evra), ali ja sam mislio na 3.000.000 forinti", objašnjava Andrašček.

Međutim, ovaj sada već bivši beskućnik, nema nameru da rasipa svoj novac. Za svoje troje dece kupio je po jedan stan, a poklonio im je i kupljeni automobil, jer ni on ni njegova supruga Aniko ne umeju da voze. Otplatio je i dugove svojih bliskih rođaka i planira da putuje u Italiju čim dobije pasoš.

"Postao sam bogat, ali nisam se promenio. Sada mogu da kupim veći televizor,jer to mogu da priuštim, ali to ne znači da ću da kupim tri televizora, samo zato što mogu", navodi on.

Zanimljivo je da se u medijima nije znalo skoro ništa o dobitniku lutrije mesecima, sve dok početkom februara Andrašček nije donirao veći deo novca hostelu koji zbrinjava beskućnike.

Kako je do pre pet godina imao teške probleme sa alkoholom, sada planira da otvori fondaciju za pomoć zavisnicima i ženama koje su žrtve nasilja u porodici.

Njegov potez došao je u pravi čas za za brojne beskućnike u Mađarskoj. Naime, ovih dana tu zemlju zahvatio je talas protesta, organizovanih i u pojedinim evropskim prestonicama, protiv novog zakona koji zabranjuje noćenje na ulicama. Ovaj zakon u Mađarskoj je izazvao lavinu kritika, jer je u pitanju zemlja sa skoro 30.000 beskućnika, kojima država ne izlazi u susret. Andrašček se nada da se svojom fondacijom moći da pomogne bar nekima od njih.

Foto: Grant Cochrane / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beskućnik dao poslednju paru na srećku, dobio milione

Izvor: B92, 16.Feb.2014

Nezaposlen, u dugovima, sa velikim šansama da još jednu godinu života provede na ulicama mađarskog grada Đera, Laslo Andrašček (55) potrošio je poslednje novčiće koje je imao uplativši tiket za lutriju...Bilo je to tik pre odlaska u Budimpeštu, gde je trebalo da se priključi radonicama namenjenim...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.