Arheolozi pronašli 40 drevnih kostura s lobanjama između nogu FOTO

Izvor: B92, 07.Feb.2022, 22:41

Arheolozi pronašli 40 drevnih kostura s lobanjama između nogu FOTO

Engleski arheolozi su na kasnorimskom groblju među 425 tela pronašli oko 40 obezglavljenih kostura. Otkrili su ih na gradilištu više milijardi funti vredne brze železničke veze koja je trenutno u izgradnji.

Oko 10 odsto tela pronađenih u Bakingemšajeru bilo je obezglavljeno, a mnoga od njih su bila sahranjena s glavama između nogu ili uz stopala. Arheolozi smatraju da se verovatno radilo o zločincima ili navodnim izopačenim osobama, iako je odrubljivanje glave bilo "normalan, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mada ne tako čest, pogrebni obred" tokom kasnog rimskog razdoblja.

Naučnici nameravaju da tokom sledećih nekoliko godina proučavaju ekshumirane kosture kako bi što više saznali o kontekstu sahrane, ali i načinu života, ishrani i verovanjima rimske civilizacije, piše Business Insider.

Na lokalitetu je pronađeno i preko 1200 kovanica, zajedno s nekoliko olovnih utega koji ukazuju na to da se radilo o području gde se odvijala trgovina. Zakopani su i neki kućni predmeti; poput kašika i broševa, ali i kocke i zvona za igre koji upućuju na to da su se tu odvijali kockanje i verske aktivnosti.

Rimljani su vladali Britanijom od 43. do 410. godine. Flit Marston spada u jedno od stotinu arheoloških nalazišta koja su otkopana od 2018. godine tokom gradnje HS2 linije od Londona do Birminghema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Arheolozi pronašli 40 drevnih kostura s lobanjama između nogu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2022, 07:30

Engleski arheolozi su na kasnorimskom groblju među 425 tela pronašli oko 40 obezglavljenih kostura. Otkrili su ih na gradilištu više milijardi funti vredne brze železničke veze koja je trenutno u izgradnji...Oko 10 odsto tela pronađenih u Bakingemšajeru bilo je obezglavljeno, a mnoga od njih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.