5 stvari koje pokazuju da su SAD zemlja trećeg sveta

Izvor: B92, 07.Mar.2014, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

5 stvari koje pokazuju da su SAD "zemlja trećeg sveta"

Članak objavljen u magazinu „Roling stoun“ poredi SAD sa zemljama trećeg sveta i skreće pažnju na to da ozbiljno zaostaju za razvijenim zemljama po pitanju obrazovanja, zdravstva, nasilja i mnogih drugih stvari.

Iako su Sjedinjene Američke Države jedno od najbogatijih društava u istoriji čovečanstva, one i dalje uveliko zaostaju za drugim razvijenim zemljama kada su u pitanju brojni važni pokazatelji ljudskog razvoja – ključni faktori poput načina na koji se obrazuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << deca, kako se država odnosi prema zatvorenicima, kako brine o bolesnima...

U pojedinim slučajevima SAD se nalaze u totalnom ponoru, znatno ispod pojedinih zemalja na koje se sa prezirom gleda jer pripadaju „trećem svetu“, piše Šon Mekelvi za "Roling stoun".

1. Zakonodavstvo

Pravosudni sistem u Americi sasvim siguno ima svojh mana, kao i sistemi u drugim zemljama, ali malo ko shvata koliko je zapravo loš u poređenju sa pravosuđima u ostatku sveta. Međunarodni centar za ispitivanje zatvora procenjuje da u zatvoru završi 716 osoba na 100.000 građana svih godina. Ovo je znatno gore od Rusije (484 zatvorenika), Kine (121 zatvorenik) i Irana (284 zatvorenika).

Jedina zemlja koja zatvara više osoba jeste Severna Koreja. SAD su takođe jedina zemlja koja sprovodi smrtnu kaznu.

Više od dva i po miliona američke dece ima jednog roditelja iza rešetaka. Neverovatnih 60 odsto zatvorenika služi kaznu zbog nenasilnog krivičnog dela, a mnogi su u zatvorima zbog dela povezanih sa drogom.

2. Nasilje izazvano oružjem

Amerika je na prvom mestu u razvijenom svetu po broju ubistava vatrenim oružjem, a razlika je ogromna. Sudeći po podacima Ujedinjenih nacija, SAD imaju 20 puta više ubistava vatrenim oružjem u poređenju sa prosekom razvijenih zemalja.

Stopa ubistava je toliko velika da je skoro dvaput veća od one u Iraku, a više od polovine najsmrtonosnijih masovnih pucnjava u poslednjih 50 godina u svetu zabeleženo je u SAD, gde čak 73 odsto ubica do svog oružja dolazi legalnim putem.

Gradovi poput Detroita i Nju Orleansa bez ikakvih problema mogu da se takmiče sa nekim od najopasnijih gradova Latinske Amerike.

3. Zdravstvo

Studija sprovedena 2013. godine u mnogih državama u SAD pokazala je da je životni vek kraći nego u Alžiru, Nikaragvi ili Bangladešu. SAD su jedina razvijena zemlja na svetu koja zaposlenima ne garantuje zdravstvenu negu. Amerika je takođe jedinstvena po tome što dozvoljava da desetine hiljada siromašnih ljudi gubi život zato što nemaju zdravstveno osiguranje.

4. Obrazovanje

SAD su jedna od tri nacije na svetu koja ne garantuje plaćeno porodiljsko, dok su druge dve Papua Nova Gvineja i Svazilend. Ovo znači da mnoge siromašne majke moraju da biraju između podizanja sopstvene dece i posla.

Obrazovni sistem SAD takođe je prepun rasnih problema poput činjenice da se škole finansiraju na lokalnom umesto na nacionalnom nivou. To znači da škole koje pohađaju siromašni crni učenici dobijaju znatno manje sredstava nego one u koje idu imućniji beli učenici.

Škole su danas rasno podeljenije nego što su to bile sedamdesetih godina prošlog veka.

5. Infrastruktura

Infrastruktura Sjedinjenih Američkih Država polako se mrvi i očajnički joj je potrebna popravka. U jednoj studiji je procenjeno da infrastrukturnom sistemu treba 3,6 triliona dolara investicija u narednih 6 godina. Razvoj podzemne železnice na Drugoj aveniji u Njujorku odložen je početkom Drugog svetskog rata i nije završen do danas.

Skoro 45 odsto Amerikanaca nema pristup javnom transportu, a mnoga postrojenja za procesuiranje otpadnih voda stara su više od pola veka, dok su u Detroitu pojedina postrojenja podignuta sredinom 19. veka, a skoro 66.405 mostova u SAD proglašeno je za strukturno nebezbedne.

Foto: Image courtesy of puttsk / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

5 stvari koje pokazuju da su SAD zemlja trećeg svijeta

Izvor: Cafe.ba, 07.Mar.2014

Članak objavljen u magazinu Rolling Stone poredi SAD sa zemljama trećeg svijeta i skreće pažnju na to da ozbiljno zaostaju za razvijenim zemljama po pitanju obrazovanja, zdravstva, nasilja i mnogih drugih stvari.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.