VELIKI TEST Koja od ovih 50 zimskih guma ima najbolju ŠARU

Izvor: Blic, 18.Nov.2017, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VELIKI TEST Koja od ovih 50 zimskih guma ima najbolju ŠARU

Zima nam uveliko stiže a sa njom i otežani uslovi u saobraćaju. Ukoliko još uvek niste zamenili letnje gume zimskim, krajnje je vreme da to učinite. Ima srećnika kojima su vulkanizeri saopštili da zimske gume koje poseduju mogu da "izdrže" ovu, a možda i još neku sledeću zimu. Za sve druge, redakcija magazina "Auto Bild" obavila je mega-test 50 najnovijih modela zimskih guma!

Ovoga puta, izabrano je 50 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kandidata iz srednjeg profila 225/50 R17, koji mogu da se kupe na tržištu, u zvaničnim prodavnicima ili onlajn, a prvo "sito" posle kojeg su samo 20 modela nastavili ispitivanja bilo je merenje zaustavnog puta na mokrom i snežnom putu.

Među njima su BF Goodrich g-Force Winter 2, Continental WinterContanct TS860, Goodyear UltraGrip Performance Gen1, Bridgestone Blizzak LM 001-Evo, Dunlop Winter Sport 5... ovde možete pogledati spisak svih modela i njihove ocene.

"Preživeli" modeli guma su zatim morali da dokažu svoje dinamičke kvalitete u 14 različitih disciplina, a uzeta je u obzir i veoma važna stavka - isplativost. Gume sa predugačkim tragom kočenja jednostvano nisu za preporuku. Ove godine, od 20 finalista čak šest modela guma dobilo je veoma povoljne ocene - tri modela su proglašena "odličnim", dok je isto toliko modela dobilo preporuke kao štedljive gume ili gume sa dobrim odnosom cene i kvaliteta.

Svi pojedinačni rezultati kao i preporuke "Auto Bilda" mogu da se pronadu u novom, 171. broju magazina, koji se vec danas nalazi u prodaji. Po prvi put online su dostupni testovi zimskih guma, te ih možete pregledati i u pokretu na mobilnom telefonu ili tabletu.

Zašto su zimske gume bolje?

Zimske gume su konstruisane tako da efikasno odvode vodu sa puta i tako smanje rizik od proklizavanja. Toplota koja nastaje usled trenja guma i podloge topi vrhove ledenih kristala i stvara tanak ali klizav sloj vode izmedu guma i podloge. Šare koje se nalaze na gazećoj površini zimskih guma konstruisane su tako da izbacuju vodu, čime obezbeđuju veću stabilnost vozila na mokrom putu. Zimske gume imaju znatno bolje prijanjaje i kraći zaustavni put prilikom kočenja zahvaljujući dubljoj šari. Takođe imaju drugačiji sastav od letnjih u smislu da su proizvedene od specijalne smese koja se bolje ponaša na niskim temperaturama, neuporedivo bolje prijanja na kolovoz i samim tim pruža bezbedniju vožnju.

Pravilnikom je propisano i da vozači ne moraju svoje četvorotočkaše opremiti lancima ako voze u naselju, ali u slučaju da se voze van naseljenog mesta moraju sa sobom poneti lance. Lanci za sneg se montiraju na točkove na deonicama puta koje su označene znakom "lanci za sneg" samo kad je kolovoz prekriven snegom.

Kompletnu listu oglasa za prodaju zimskih guma pogledajte OVDE.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.