OTKRIVAMO: Značenje oznaka na zimskim gumama

Izvor: Mondo, 26.Okt.2018, 07:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTKRIVAMO: Značenje oznaka na zimskim gumama

Pored oznaka, nove gume moraju da imaju i posebnu EU nalepnicu

Zimske gume osnovni su uslov sigurnosti u predstojećem zimskom periodu. Ako su vaše postojeće gume već poslužile svrsi, pri kupovini novih trebalo bi dobro obratiti pažnju na simbole koji se nalaze na bočnoj strani pneumatika. Svaki od tih simbola ima svoje značenje koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << detaljno opisuje njene karakteristike.

Ako birate gume za zimske uslove, ključan detalj je M+S (mud+snow), koji označava da guma dobro prijanja na podlogu koja je prekrivena blatom ili snegom. Šara ove gume je prvenstveno dizajnirana da ostvari performanse koje bolje reaguju u pogledu sposobnosti pokretanja ili zaustavljanja vozila u snežnim uslovima.

Još jedan važan simbol je pahuljica sa tri planinska vrha. U pitanju je oznaka za zimske gume koje imaju visoke performanse kada je reč o bezbednosti i upravljanju na snegu, ledu i uopšteno na temperaturama ispod 7 stepeni Celzijusa.

Bitne oznake na gumi označavaju i njene dimenzije. One su iste i na letnjim i na zimskim gumama, a možete je pronaći u uputstvu koje dolazi uz automobil ili na bočnoj strani pneumatika. Kod nekih automobila ta informacija se nalazi i na poklopcu rezervoara. Sastavljena je od tri broja i slova "R" za radijalne gume – na primer 225/50 R17.

Prvi broj označava širinu gazećeg sloja gume u milimetrima. Drugi označava profil gume, odnosno odnos između visine bočnog zida i širine gazeće površine gume, izražen u procentima. U ovom slučaju, visina je 50 odsto širine gume. Poslednja brojka označava prečnik felne i to u inčima (colima) (1 inč = 2,54 centimetara).

Često možete videti i oznake poput 91T – broj se odnosi na nosivost gume, a slovo je indeks brzine (Q, T, H, V, W, Y). U ovom primeru, dopuštene vrednosti su 2.460 kilograma opterećenja na 4 točka i dozvoljena brzina do 190 kilometara na sat. Osim ovih podataka važan je datum proizvodnje gume koji stoji iza oznake “DOT” i sastoji se od četiri cifre.  Ako je oznaka npr. 1618 – guma je proizvedena u 16. nedelji 2018. godine.

Od 2012. sve nove gume moraju imati EU nalepnicu, koja pruža važne informacije o bezbednosnim i ekološkim aspektima gume. Etiketa EU olakšava poređenje guma u pogledu prijanjanja na mokrom putu, efikasne potrošnje goriva i smanjenja buke.

Foto: promo/Continental

Prianjanje na mokroj površini se odnosi na sposobnost kočenja na mokrom putu i iskazuje se ocenama od A (najviša ocena) do F (najniža ocena).

Ušteda goriva predstavlja vrednost otpora kotrljanja gume koji utiče na potrošnju goriva, a ocenjuje se od A (najviša ocena) do G (najniža ocena).

Buka je zvuk koju proizvodi guma prilikom kotrljanja, u decibelima. Uz to, crni zvučni talasi prikazuju klasu buke za gumu, od 1 (tiho) do 3 (glasno).

Continental za predstojeću sezonu preporučuje WinterContact™ TS 860, kao model koji pruža maksimalnu bezbednost u zimskim vremenskim uslovima za vozila u kompakt i srednjoj klasi. Odlikuje je Cool Chili tehnologija, koja obezbeđuje izuzetne performanse kočenja. Liquid Layer Drainage smanjuje zaustavna rastojanja na putevima prekrivenim mrazom i ledom, dok Snow curve+ omogućava bezbedno skretanje na putevima prekrivenim snegom.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.