Izvor: RTS, 27.Sep.2021, 05:47

Gume otporne na bušenje uskoro u proizvodnji – da li će vulkanizeri izgubiti posao

Gume kakve smo do sada imali na vozilima idu u istoriju. Zameniće ih nove, koje nemaju vazduh između felne i gazećeg sloja. Te gume ne mogu da se probuše, isto tako dobro savladavaju prepreke poput ivičnjaka, a ne deformišu se. Početak prodaje i ugradnja u serijske modele očekuje se 2024. godine.
Proizvođač radi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na gumama otpornim na bušenje od 2005. godine i približava se trenutku kada će njegove gume koje nisu punjene vazduhom ići u proizvodnju. Firma je prvi put testirala svoje nove gume na električnom vozilu i to u javnosti.

"Gume imaju sva svojstva kao i obične. Vek trajanja je sličan, a na njima može biti i zimski i letnji profil. Cena je im je 20 odsto viša od sadašnjih, a za njih su razvijene posebne felne", kaže Stiv Rodžers, konstruktor guma.
Povela se polemika i oko toga da li će zbog ovih guma vulkanizeri izgubiti posao, ali to je, kažu stručnjaci, potpuni apsurd jer i ove gume mogu da se skidaju i menjaju kao i obične. Oni koji su ih probali, kažu da razlike u vožnji nema.
"Potpuno kontrolišem vozilo. Nemam osećaj da vozim gume sa lamelama umesto vazduha, a mogu da se popnem i na ivičnjak bez bojazni da se guma deformiše", ističe Rodžers.
Gume imaju i svoje slabe tačke, na primer, ako upadnete u sitan pesak ili neki rastresiti materijal. Međutim, savršene su po kiši, a i po snegu sa zimskom šarom, tvrde stručnjaci.  

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

JEDAN OD NAJPOZNATIJIH ZANATA ODLAZI U ISTORIJU? Zbog novog trenda, nogi se plaše da će ostati bez posla

Izvor: Blic, 27.Sep.2021

Gume kakve smo do sada imali na vozilima idu u istoriju. Zameniće ih nove, koje nemaju vazduh između felne i gazećeg sloja. Novina je da te gume ne mogu da se probuše, ali isto tako dobro savladavaju prepreke poput ivičnjaka, a da se ne deformišu. Početak prodaje i ugradnja u serijske modele očekuje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.