Do sada nezabeleženo na putevima u Srbiji – tokom jednog jutra čak 50 udesa

Izvor: RTS, 08.Okt.2019, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do sada nezabeleženo na putevima u Srbiji – tokom jednog jutra čak 50 udesa

Rekordan broj saobraćajnih udesa ovoga jutra, čak 50 u čitavoj Srbiji. Razlog su temperature koje se kreću oko nule, poledica, a u nekim slučajevima i magla. Stručnjaci upozoravaju da u ovom prelaznom periodu kada temperatura varira treba biti posebno oprezan jer se zaustavni put kočenja duplira.
Na točkovima letnje gume, brzina mnogo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << veća od one koju vozači mogu da kontrolišu i samim tim veliki broj saobraćanih udesa sa velikom materijalnom štetom.

Vozači moraju da shvate da je zaustavni put sada mnogo duži, kažu stručnjaci i da odstojanje mora biti veće, naročito na auto-putevima gde je u jutranjim časovima pojava magle pravilo.
"Preporučujem da se vozite na rastojanju od 3 sekunde, a ako ga opredeljujem u metrima pri brzini od 120 kilometara na čas, to je 70 do 75 metara", rekao je Milan Vujanić iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.
Veliki broj udesa se ovih dana dešava jer vozači ne obaveštavaju na vreme one iza sebe koju radnju žele da sprovedu, odnosno, ne uključuju migavac na vreme.
"Treba blagovremeno upozoriti sve vozače koji su iza nas o nameri zaustavljanja skretanja isključivanja jer te radnje dovode do sudara", objašnjava Vujanić.
Letnje gume u ovim promenjivim vremenskim uslovima skoro dvostruko povecavaju zaustavni trag kocenja. Najbolje bi bilo da se već sada one zamene, jer za nepunih mesec dana to će biti zakonska obaveza.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.