Žene koje žele da budu majke moraju odmah da prestanu sa ovom ružnom navikom

Izvor: B92, 13.Sep.2019, 09:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene koje žele da budu majke moraju odmah da prestanu sa ovom ružnom navikom

Žene koje žele da ostanu u drugom stanju moraju da obrate pažnju na ovo.

Električne cigarete su predstavljene kao alternativa običnim cigaretama, ali sve je više dokaza da nisu nimalo bezazlene za zdravlje.

Kada su se pojavile na tržištu, većina pušača se brzo prebacila na ovu "zdraviju varijantu" kako bi odbacili lošu naviku. Međutim, studije pokazuju da nisu uopšte zdrave. Rezultati istraživanja koje je sprovedeno na Univerzitetu u Severnoj Karolini pokazali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su da pušenje e-cigareta može da ošteti pluća i kardiovaskularni sistem, piše index.hr. Takođe, pokazalo se da udisanje pare e-cigareta može da utiče na reproduktivne organe žene i rast beba.

Ispitivanje je sprovedeno na miševima koji su bili izloženi pari e-cigarete i rezultati su bili poražavajući. Ženke miševa koje su bile izložene pari teže su zatrudnele, a njihov pomladak imao je loš imunitet i slabije se razvijao od normalnih miševa.

"Korišćenje e-cigareta pre začeća odložilo je implementaciju oplođenog embrona u maternicu i smanjilo plodnost, a korišćenje e-cigareta tokom trudnoće negativno deluje na dugoročno zdravlje i metabolizam ženskog potomstva", rekla je voditelj istraživanja doktorka Kejtlin Karon.

Neki naučnici koji nisu učestvovali u ovom istraživanju su napomenuli da ljudi nisu miševi, ali ipak, oni se u istraživanjima koriste baš zbog biološke sličnosti s ljudima. Američka država Mičigen prva je zabranila električne cigarete zbog istrage o štetnosti i 200 slučajeva plućnih bolesti korisnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.