Zatrudnela kad je već bila u drugom stanju, bebe rođene istog dana i smatraju se blizancima FOTO

Izvor: B92, 27.Feb.2021, 18:36

Zatrudnela kad je već bila u drugom stanju, bebe rođene istog dana i smatraju se blizancima FOTO

Blizanci Rebeke Roberts rođeni su istog dana, ali su začeti u razmaku od tri nedelje.

Noa i Rozali su blizanci superfetacije i jedan od samo 14 primera ikada tako rođenih na svetu.

Rebeka Robertson (39) iz Troubridža u državi Viltšir saznala je da ima blizance, ali bila je šokirana kad su joj rekli da je jedan mlađi od drugog i to tačno tri nedelje.

U svetu je bilo samo 13 dokumentovanih slučajeva superfetacije pre nego što su se mali Noa i Rozali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rodili u septembru prošle godine. Rebeka je rekla da je njena trudnoća bila preplavljena emocijama jer je osećala da lekari kao da pokušavaju da dokažu da nešto nije u redu s manjim blizancem, jer je superfetacija vrlo neuobičajena.

Mama troje dece rekla je da su ona i njen partner Ris Viver saznali da čekaju bebu još u februaru prošle godine, pre prvog lokdauna u Velikoj Britaniji.

"Ponudili su mi rano snimanje, sa sedam nedelja, a i Ris je mogao da dođe na pregled jer su bolnice u tom trenutku još bile otvorene. Videli smo našu malenu bebu. Bila je jako mala i rečeno nam je da čekamo jedno dete. Nakon nekoliko nedelja obavila sam i ultrazvuk u 12. nedelji. Nažalost, Risu nije bilo dopušteno da uđe u bolnicu jer je lokdoun počeo", rekla je Rebeka.

Tada su joj rekli da očekuje blizance, ali dodala je da su stvari odjednom postale "još neverovatnije".

"Bilo je vrlo očigledno da je jedan blizanac mnogo veći od drugog. Među njima je bila razlika u veličini od tri nedelje. Nisu mogli da razumeju šta se događa i zašto je razlika u veličini tako velika. Nakon višestrukih pregleda, specijalista za blizance iz bolnice Bat Rojal Junajted došao je do zaključka da sam ponovno ovulirala. U suštini sam zatrudnela kad sam već bila trudna", rekla je Rebeka.

Par je bio šokiran vestima i Rebeka je priznala da je otišla kući i "guglala" superfetaciju.

"Rekli su nam da je to vrlo, vrlo retko i otkrili smo da postoji samo nekoliko drugih priča. Naime, u svetu postoji samo 13 dokumentovanih slučajeva", dodala je.

Rebeka, koja već ima 14-godišnju ćerku Samer iz prethodne veze, rekla je da je trudnoća postala zabrinjavajuća jer su neki lekari bili uvereni da njihova dijagnoza superfetacije nije verovatna. Bili su zabrinuti da sa manjom bebom nešto nije u redu ili se ne razvija pravilno.

"Bilo je to kao da su pokušavali da dokažu da nešto nije u redu, bili su uvereni da to nije superfetacija. Naš se svet srušio, nisam uopšte mogla da uživam ​​u trudnoći, sve stvari u kojima bi trebalo da uživate ​​su nestale. Bilo je vrlo, vrlo zastrašujuće. Bio je to period stalnih uzrujavanja i padova. Kad nam je lekar rekao da ne misli da je to superfetacija, to nas je baš pogodilo", ispričala je.

U septembru su lekari primetili da postoji problem sa pupčanom vrpcom blizanaca, pa je Rebeka primljena na carski rez u 33. nedelji trudnoće. Blizanci su rođeni 17. septembra. Noa je rođen sa 2,1 kg, a Rozali s 1,1. Bebe su prve dve i po nedelje života provele odvojene jer je Noa boravio u bolnici Bat, a Rozali je odvedena na posebnu negu u Bristol, pa su mama i tata morali da dele vreme između svoje dve nove bebe u odvojenim gradovima.

Dve nedelje kasnije mala Rozali prebačena je nazad u Bat bolnicu kako bi se ponovno ujedinila sa svojim bratom Noom. Noa je proveo tri nedelje i tri dana u neonatalnoj intenzivnoj nezi, a Rozali je tamo provela 95 dana pre nego što joj je napokon dozvoljeno da ode kući uoči Božića.

Njihovi roditelji su izbegavali da pričaju prijateljima i široj porodici o njihovom rođenju sve donedavno, kada su napokon postali sigurni da su bebe dobro. Rebeka sada deli fotografije svojih blizanaca začetih superfetacijom na svojoj Instagram stranici, a uz to deli i novosti o njima.

"Previše smo se plašili da bismo išta rekli, rekli smo svojoj bliskoj porodici i bili smo vrlo oprezni samo zato što smo se bojali ako se nešto dogodi, ali ipak je nešto dobro izašlo iz 2020. godine. To je najčudnije čudo i zaista neverovatno šta nam se dogodilo. Osećam se jako srećnom", zaključila je mama Rebeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.