Zašto nam ZUJI U UŠIMA? Problem koji može dovesti do frustracije i gubitka sluha, a evo šta da uradite

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Okt.2020, 15:05

Zašto nam ZUJI U UŠIMA? Problem koji može dovesti do frustracije i gubitka sluha, a evo šta da uradite

Svima se desilo...

Zujanje u ušima je veoma neprijatno i prilično često, smatra se da je svaka peta osoba bar jednom osetila bespomoćnost i frustraciju zbog zvuka u ušima. U današnje vreme, kada smo izloženiji jakim zvucima nego ranije, zujanje pogađa sve više ljudi.

Zujanje u ušima se najčešće javlja nakon koncerta ili boravka na mestima gde se sluša glasna muzika. Tada je, zujanje u ušima znak da su se slušne ćelije unutrašnjeg uha umorile i potrošile >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << energetske rezerve pretvarajući jak zvuk u nervni impuls. Ovo stanje je prolazno, ali postoje i stanja kada zujanje u ušima ne nestaje tako lako.

Zujanje u ušima može da bude posledica pojačane nervne napetosti, odnosno anksioznosti, dok se pulsirajuće zujanje javlja kod povišenog intrakranijalnog pritiska, kod nekih arterio-venskih malformacija, pojedinih vaskularnih tumora.

Takođe, ovaj problem može da bude posledica ozbiljnih oboljenja kao što su akustički tumor, bezazleni tumor na slušnom nervu, otoskleroza, okoštavanja uha, glomus tumor, vaskularni tumor, benigna intrakranijalna hipertenzija, povišen pritisak tečnosti u glavi, Menierova bolest, oboljenje unutrašnjeg uha...

U slučaju zujanja u ušima je neophodno što pre posetiti stručnjaka, jer se zujanje koje se skoro pojavilo može otkloniti terapijom, za razliku od onog koje traje godinama i koje je jako teško izlečiti.

Zujanje u ušima se javlja kod 10-15 odsto svetske populacije, a češće je kod starijih osoba. Može nastati i kod mlađih osoba u slučajevima dugotrajnog ili čestog izlaganja buci (npr preglasna muzika, buka na radnom mestu itd.). Kod starijih osoba je često povezano sa nagluvošću, odnosno sa gubitkom sluha.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.