ZAČINI KOJI ČUVAJU ZDRAVLJE: Uz ove dodatke OJAČAĆETE imunitet i svako jelo OBOGATITI ukusom!

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Okt.2018, 06:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAČINI KOJI ČUVAJU ZDRAVLJE: Uz ove dodatke OJAČAĆETE imunitet i svako jelo OBOGATITI ukusom!

Dar prirode!

Konačno ste rešili da se hranite zdravo. Ipak, hrana koju pripremate iako je nutritivno bogata vitaminima i mineralima, nema ukus i posle izvesnog vremena se vratite sočnoj pljeskavici sa krompirićima, zato što vam treba nešto što će zadovoljiti vaša čula.

Uz ove začine vaše jelo će biti ne samo ukusno, već će doprineti i zdravlju i jačanju imuniteta koji je veoma bitan u ovom periodu godine kada smo podložni virusima i infekcijama. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Zato brzo sve veštačke arome i začine koji sadrže zaslađivače zamenite upravo sledećim začinima.

 Bosiljak

Ovo je odličan začin protiv prehlade. Podstiče probavu, a postoji i narodno verovanje da ga treba držati na ulazu u kuću jer ćete tako štititi dom od loše, a u njega unositi pozitivnu energiju.

 Žalfija

Smanjuje znojenje, navale toplote (valunge), zaustavlja laktaciju i pročišćava grlo tako da smanjuje nakupljanje sluzi usled konzumiranja većih količina mlečnih proizvoda.

 Ruzmarin

Mnogi terapeuti ga nazivaju i zamenom za aspirin, smiruje nervni sistem i jača probavu.

RAZBIJAMO MITOVE O DIJETI: Ne gubite na težini zato što se ne trudite

Đumbir

Najbolju ulogu ima u smirivanju mučnine i bolova u zglobovima. Koristi se za ublažavanje prehlade i želučanih problema, gorušice i dijareje.

Peršun

Osvežava dah i snažan je diuretik, a posebno je efikasan kod infekcija mokraćnih puteva.

 Čili paprika

Poznata je pod nazivom „mala ljuta paprika“. Odlična je protiv raznih infekcija, glavobolje i depresije. Pomaže i pri razgradnji masne hrane i smanjenja apetita.

 Origano

Dobro utiče na probavu i odlično je sredstvo u suzbijanju gljivica i bakterija.

Ren

Sprečava razmnožavanje bakterija, umirujuće deluje na disajne organe i kod upale krajnika, a takođe pomaže i kod reume, gihta, čireva, kožnih oboljenja i probavnih smetnji. Kada imate rene, imate sve, on je slan, ljut, kremast. Dodajte ga na neko skuvano ili pečeno povrće i imaćete savršen ručak.

Celer

Odličan je diuretik - pospešuje rad bubrega i celokupnog mokraćnog trakta, doprinosi bržem i boljem izbacivanju štetnih materija topivih u vodi.

Kurkuma

Podstiče rad probavnog sistema i sagorevanje masti, ima jaka protivupalna svojstva. Pospešuje i detoksikaciju jetre, a redovnom upotrebom može olakšati bolove u zglobovima. Ublažava tegobe artritisa, a sve češće se primenjuje kod karcinoma debelog creva, prostate ili raka dojki jer zaustavlja rast tumorskih ćelija. Pomaže i kod prehlade i respiratornih tegoba.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

I TO JE MOGUĆE: Evo šta znači kada je menstrualna krv CRNA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Okt.2018, 06:19

Budite informisane....Menstruacija uglavnom nije neko iznenađenje, osim ako se ne pojavi koji dan ranije, dok na primer nosiš svetle pantalone. Ono što može biti iznenađujuće jeste crna krv umesto standardne crvene. Ovde ne mislimo da tamniji iscedak na početku ili kraju ciklusa, već na uobičajnu...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.