VAŽNO! Evo zašto je MARGARIN izuzetno ŠTETAN za zdravlje

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Sep.2017, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VAŽNO! Evo zašto je MARGARIN izuzetno ŠTETAN za zdravlje

Nalazi u skoro svakom frižideru i gotovo je nemoguće pronaći hranu koja ga u sebi ne sadrži.

Margarin je namirnica koja se nalazi u skoro svakom frižideru i gotovo je nemoguće pronaći hranu koja ga u sebi ne sadrži. Nalazi se u raznim pecivima, pitama, kolačima, grickalicama, čokoladama i skoro svim slatkišima. Uprkos tome, sve veći broj istraživanja govori o tome kako je margarin potpuno neprirodan proizvod prepun opasnih sastojaka koji mogu biti višestruko štetni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << po ljudsko zdravlje.

Margarin je nastao početkom dvadesetog veka kao jeftina zamena za maslac, a sam proces pravljenja obuhvata nekoliko faza počev od štetnih sastojaka preko jednako štetnih hemijskih procesa. Biljne masti iz margarina dobijaju se iz soje, palme, kukuruza, repice, semenki pamuka i veruje se da neka od ovih ulja uopšte ne pogoduju ljudskom organizmu, a ona se procesom hidrogenizacije pretvaraju u margarin. U procesu hidrogenizacije, procesu menjanja ulja u čvrst oblik, nastaju trans-masti za koje je dokazano da su štetne po zdravlje i koje povećavaju rizik od raka, dijabetesa, insulinske rezistencije i neplodnosti.

Takođe, ostaci opasnih hemikalija poput acetona, metanola, PHA poliaromatičnih ugljovodonika i fosforne kiseline mogu se naći u margarinu i loše uticati na održavanje zdravstvenog balansa. Pored toga, margarin se sastoji od biljnih ulja u kojima prevladava omega-6, što doprinosi prekomernom unosu omege-6 u odnosu na omegu-3 i ova neravnoteža može izazvati upalne procese u telu tako da je uzrok i mnogih hroničnih bolesti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.