Ukus jeseni: 4 namirnice koje obeležavaju ovo godišnje doba

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Sep.2019, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukus jeseni: 4 namirnice koje obeležavaju ovo godišnje doba

Uživajte u ukusima

JABUKE

Jabuke je moguće kupiti tokom cele godine, ali oktobar je idealni mesec da naberete ili kupite manje poznate sorte. Domaća i zrela jabuka odličan je izvor vitamina, minerala i prehrambenih vlakana, a osim zdravih plodova moguće ih je iskoristiti za pripremu zimnice ili pečenje pita. Pogledajte i 5 sorti jabuka za svačiji ukus.

KRUŠKE

Rane kruške trebale bi se konzumirati kada su mekane na dodir, jer >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tada pršte ukusom i aromom. Baš poput jabuka, i kruške ovog meseca dolaze u različitim sortama, pa svakako valja istražiti to obilje. Ova voćka je odličan izvor kalijuma koji reguliše rad krvnog sistema, i učestvuje u izgradnji kostiju i zuba.

GROŽĐE

U oktobru grožđe doživljava vrhunac sočnosti i slasnosti, pa je ovaj mesec idealan za kupovinu omiljenih bobica, posebno onih crnih sorti. Bobice postaju šećerno slatke, pa ih je najbolje jesti direktno s grozda. U hrskavom grožđu se nalazi značajna količina vitamina B i C, kao i polifenola koji štite srce i krvni sistem od bolesti.

BUNDEVE

Oktobar je idealno vreme da kupite bundevu i isprobate neke od jesenjih specijaliteta. Ovo povrće prepuno je beta-karotenima koji jačaju imunitet tela od sezonskih prehlada, i štiti organizam od uticaja slobodnih radikala.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.