UVEK STE SE PITALI: Ovo su glavne razlike između keto i paleo dijete!

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Avg.2018, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UVEK STE SE PITALI: Ovo su glavne razlike između keto i paleo dijete!

Koja vam najviše odgovara?

Ako postoje dijete rivalke, onda su to njih dve. Keto i paleo način ishranedoživljava svoje zvezdane trenutke popularnosti i to ne samo među sportistima,  profesionalcima već i među populacijom koja ne upražnjava fizičku aktivnost. Pravi je trenutak da konačno pronađemo sličnosti i razlike.

Mirjana Bobić otkrila: Kada je vidite da čuči u parku, ona radi nešto što će vas IZNENADITI

Iako su obe siromašne ugljenim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << hidratima, njihova sličnost se završava sa odsustvom hleba. Glavna razlika je jednostavna: kod keto dijete većina kalorija dolazi od masti, dok je za paleo način ishrane karakterističan unos proteina.

HIT PONUDE U TRAVELLANDU: LETUJTE U GRČKOJ PO CENAMA NIŽIM I DO 50%!!!

Keto dijeta

Bogata zdravim mastima a siromašna ugljenim hidratima, ishrana je vrlo niskokalorična i sa sobom nosi puno zdravstvenih koristi. Princip dijete je da telo dovedete u metaboličko stanje koje se naziva ketoza. Postizanje stanja ketoze znači da će telo promeniti način sagorevanja ugljenih hidrata do masti, što može biti korisno za poboljšanje kontrole glukoze, povećanje energije i mentalnih sposobnosti, mršavljenje i suzbijanje apetita.

Triatlonske štafete – zabava na kub

Suština: sagorevanje masti kao gorivo, umesto uglenih hidrata. Kada ste na keto dijeti neophodno je da 60 do 80%  kalorija dolazi od masti, a ostatak kroz proteine. Unos ugljenih hidrata ne sme biti veći od 10%.

Keto jelovnik

Paleo dijeta

U poređenju sa keto dijetom, paleo je mnogo liberalnija, jer vam je dozvoljen unos voća i povrća pa je i izbor jela veći.

Umesto da se striktno držite određene grupe namirnica, dozvoljeno vam je da jedete sve osim žitarica, šećera i raznih prerađevuna koje bi trebali da izbegavate. Ovo je dijeta bazirana na ishrani naših predaka i daje sjajne rezultate. Ako se pridržavate paleo načina ishrane možete izgubiti kilograme i smanjite rizik od mnogih bolesti. Na početku vam neće biti lako, zbog odvikavanja od svih namirnica koje su veoma ukusne pa se može pojaviti umor ali ne brinite jer ovi simptomi nestaju posle desetak dana kada vam se organizam već navikne na povećan unos proteina.

Negativna strana: Ne može se prilagoditi za vegane i vegetarijance.

Paleo jelovnik

Na kraju dana, počećete da se fokusirate na namirnice koje bi trebali da jedete, a ne na one koje su vam zabranjene i ponovo ćete kao nekada zaista uživati u ukusu hrane.

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.