USPORAVA STARENJE, ČUVA KOSTI... Kad biste znali KOLIKO je lekovit, CRVENI KUPUS biste jeli SVAKI DAN!

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Nov.2020, 15:39

USPORAVA STARENJE, ČUVA KOSTI... Kad biste znali KOLIKO je lekovit, CRVENI KUPUS biste jeli SVAKI DAN!

Mnogi će se iznenaditi...

Sigurno mnogima baš i ne pada na pamet koliko neke namirnice mogu da budu blagotvorne po naš organizam. Jedemo ih jer su ukusne ili znamo da su zdrave, ali i ne baš u kolikoj meri.

Jedna od namirnica koja je često zapostavljena u ishrani jeste i crveni kupus.

Crveni kupus ima četiri osnovne blagodeti po naš organizam, a to su:

- Jačanje imuniteta

- Usporavanje starenja

- Čuvanje zdravlja kostiju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i očiju i

- Snižavanje holesterola i pritiska.

Kada je reč o jačanju imuniteta, ovo se postiže zahvaljujući velikoj količini vitamina C, koju sadrži crveni kupus. Poznato je da je vitamin C jedna od glavnih odbrana organizma, a kada se ukombinuje i sa antioksidantima koje crveni kupus takođe ima, znate da ste "u sigurnim rukama".

S godinama se u mozgu stvara plak (naslage proteina) koji se po mnogim istraživanjima smatra izazivačem Alchajmerove bolesti. Antocijanini iz crvenog kupusa utiču na smanjenje stvaranja ovog plaka, čime se čuvaju moždane funkcije i samim tim usporava starenje mozga.

Pošto crveni kupus obiluje vitaminom K (koji čuva gustinu kostiju) i vitaminom A (koji štiti zdravlje očiju), njegovom redovnim korišćenjem u ishrani, možete biti sigurni da će vam se zdravlje kostiju, zuba i očiju sigurno poboljšati.

Crveni kupus sadrži posebna dijetalna vlakna koja obnavljaju rad creva i učestvuju u izbacivanju štetnih materija iz organizma. Preporučuje se osobama koje boluju od hipertenzije, ali i koje su u riziku od začepljenja krvnih sudova. Naravno, snižava holesterol i normalizuje pritisak, pa je to još jedan od razloga zašto se preporučuje za svakdnevnu upotrebu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.