UPALA ŽUČNE KESE: Ovaj domaći lek je pravo REŠENJE

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Sep.2019, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UPALA ŽUČNE KESE: Ovaj domaći lek je pravo REŠENJE

Ukoliko se upala žučne kese ne leči, moguć je niz komplikacija opasnih po život.

Zbog dugog zadržavanja hrane, pritisak u žučnoj kesi se povećava, zbog čega se ona širi i otiče i razvija se upala žučne kese.

Razne vrste antibiotika, kontraceptivnih pilula i lekova koji regulišu količinu masnoća u krvi, pospešuju stvaranje žučnog kamena i podstiču razvoj ovog oboljenja.

Upala žučne kese najčešće se ispoljava jakim bolom u desnoj strani >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << stomaka tri do pet sati nakon masnog obroka. Bol se širi prema desnom ramenu, lopatici ili kičmi, praćen je mučninom i povraćanjem, a pojačava se sa svakim udisajem, kao i prilikom kašljanja i kretanja.

Slične simptome daje i želudačna kila, pa ipak dijagnozu treba da vam postavi lekar a ne vi sami na osnovu raznih pročitanih tekstova.

Nekada je primetna i promena boje kože i sluzokože u žućkastu.

Kod pacijenata sa upalom žučne kese, jako je važno da ishrana bude izbalansirana, da obroci budu umereniji i češći ( 5 – 6 malih obroka na dan) i nikako preterano vrući, začinjeni niti masni, kao ni namirnice koje izazivaju nadutost. Isto važi i za unos tečnosti.

Savet lekara je da se posle obroka obavezno malo odmori. Od namirnica koje se preporučuju, treba unositi hranu bogatu ugljenim hidratima i proteinima, dosta piletine i ribe, sveže povrće i voće a naročito grejpfrut, grožđe, limun i kruške, kao i koštunjavo voće.

Upala žučne kese je u velikom broju slučajeva uzrokovana nepravilnom ishranom, kao i mnoga druga hronična stanja, pa treba posvetite više pažnje tome. Umesto hleba, treba jesti dvopek, a preporučljivo je izbegavati peciva, testenine sa jajima i masne mlečne proizvode.

Bolesnici koji su imali problema sa upalom žuči tvrde da im ovaj prirodni lek pomaže u rešenju problema: sok od jabuke i jabukovo sirće.

U 2 dl soka od jabuke rastvoriti 3 kašike jabukovog sirćeta, pa odjednom popiti. U prvih 10 minuta se simptomi mogu pojačati, ali posle 20 minuta dolazi do potpunog prestanka bola.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.