UBLAŽITE SIMPTOME MENOPAUZE BEZ LEKOVA: Ovo su saveti kako da se PRIRODNIM PUTEM rešite VALUNGA, NESANICE I NERASPOLOŽENJA

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Feb.2022, 23:34

UBLAŽITE SIMPTOME MENOPAUZE BEZ LEKOVA: Ovo su saveti kako da se PRIRODNIM PUTEM rešite VALUNGA, NESANICE I NERASPOLOŽENJA

Prirodnim preparatima možete značajno da pomognete sebi

Sama pomisao na simptome koji većinu žena čekaju u menopauzi, koja je neizostavni deo života, izaziva određenu nelagodu.

Naleti vreline, problemi sa spavanjem, neraspoloženje i slično, najčešći su pokazatelji da se žena nalazi u ovom, posebno osetljvom periodu.

Svaki od njih utiče na stil i kvalitet života, a ako su ovi simptomi izraženi, mogu u velikoj meri da naruše svakodnevicu. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Od menopauze ne treba strahovati, jer je sasvim prirodna, i u jendom momentu će neizostavno doći. Ipak, ne treba se ni podređivati svim negativnim uticajima ovog posebnog hormonskog stanja.

Na sreću mnogih pripadnica lepšeg pola, postoje efikasne metode za ublažavanje svih problema koji nastaju.

Naleti vreline, ili valunzi, opprilično su česta pojava. Neretko ih prati i vidno crvenilo na rukama ili grudima.

Njihov intenzitet varira i mogu da traju od nekoliko sekundi do 210 minuta. Neretko se javljaju i noću, što može da poremeti redovan san.

Takođe, znojenje je česta propratna pojava.

Lagano i slojevito oblačenje, odličan je saveznik kada je borba protiv valunga u pitanju. Drugi praktični saveti su i korišćenje lepeze i ventilatora i izbegavanje začinjene hrane.

Savertuje se i korišćenje lanenog ulja, jer se ono pokazalo efikasnim u regulaciji nivao estrogena. Za brzo rešenje, preporuka je da stavite po nekoliko kapi ekstrakta hamamelisa i ulja peperminta u maramicu i da je držite ispod nosa.

Noćno znojenje i grčevi mogu da dovedu do nesanice. Pored toga, na kvalitet sna utiču i promene u nivou estrogena i progesterona u toku menopauze.

Neka vam ventilator ostane upaljen dok spavate, ali ga podesite tako da ne duva direktno u vas. Neka pidžama ui spavaćica budu od laganih, prirodnih materijala.

Slabljenje kostiju se događa sa godinama i svaka žena treba posebno da obrati pažnju na unos dovoljne količine hranjivih materija koje održavaju i ojačavaju kosti.

Među tim materijama, posebno se izdvajaju kalcijum i vitamin D.

Kalcijum se u velikim količinama nalazi u ribi, zelenom i lisnatom povrću, kao i u mlečnim i sojinim proizvodima. Možete da koristite i suplemente.

Za bolju apsorbciju kalcijuma, neophodno je da unosite i odvoljnu količinu vitamina D, putem suplemenata ili ishrane. Prirodni izvor vitamina D je i sunčeva svetlost, zbog čega se preporučuje da provodite vreme napolju.

Hormonski disbalans i fizičke tegobe, često izazivaju i promene u raspoloženju. Nervoza može da postane gotovo pa stalno stanje, a burne reakcije i hipersenzitivnost mogu da naruše i odnose sa drugim ukućanima.

Zbog toga je važno da pronađete sopstveni način da popravite svoje raspoloženje. Radite ono što je dobro za vaš duh i vaše telo, ono što vam prija i što vas opušta.

Vežbanje i fizička aktivnost oslobađaju endorfine i druge hemikalije koje su zaslužne za stvaranje dobrog osećaja i pozitivnog raspoloženja. Aerobik, vožnja bicikla, plivanje ili šetnja, imaće zaista pozitivan efekat na vaše raspoloženje.

Uz aktivnost, preporučiuje se i da uvedete zdrave navike kada je reč o ishrani.

Simptomi menopauze utiču i na libido žene. Nije reč uvek o samoj menopauzi, jer na seksualni nagon mogu da utiču i stres, nervoza i anksioznost, koji prate ovaj period.

Takođe, hormonske promene prouzrokuju i manji dotok krvi u intimne delove tela, što dovodi do drugih promena koje utiču na to da odnos postane bolan. Najbolje bi bilo da se posavetujete o ovom problemu sa ginekologom, koji može da vam preporuči korisne preparate.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.