Tradicionalni božićni običaji: Ovako se slavi najradosniji praznik!

Izvor: B92, 07.Jan.2018, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tradicionalni božićni običaji: Ovako se slavi najradosniji praznik!

U velikom broju država na svetu jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika je Božić. Prema Gregorijanskom kalendaru slavi se 25. decembra, a po Julijanskom 7. januara.

Božić je jedan od najvećih praznika među pripadnicima pravoslavne i katoličke veroispovesti. Prethodi mu Badnji dan koji predstavlja poslednji dan velikog božićnog posta.

Prema istorijskim činjenicama, ovaj praznik se obeležava od 336. godine. Još uvek se ne zna zašto se Božić proslavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 25. decembra odnosno 7. januara. Međutim, mnogi istraživači povezuju ovaj datum sa rođenjem Boga Sunca u Starom Rimu. Naučnici misle da su tadašnji crkveni velikodostojnici, u želji da ukinu paganski praznik, uveli hrišćanski praznik rođenja Isusa Hrista.

U Srbiji velik broj građana Božić proslavlja 7. januara, kom prethode Tucindan i Badnji dan. Običaj nalaže i kaže da za Tucindan nikako ne valja tući decu, jer će čitave naredne godine dobijati batine.

Božić Bata

Kod dece je veoma važna ličnost Božić Bata. Zbog toga se u pojedinim krajevima naše zemlje još uvek zadržao običaj da deca na Badnje veče ostavljaju ispred vrata svoje čizmice u kojima sutradan nađu poklončiće.

Kako se pravi Božićna pogača?

U nekim krajevima za muškarce se mese hlebovi u obliku krugova, dok se za žene pripremaju hlebići u obliku pletenica. Pojedine domaćice mese i poseban hleb namenjen samo za kuću koji se posebno ukrašava. Hleb za položajnika se mesi ili na Badnje veče ili u rano Božićno jutro. Kada se prohladi, ukrasi se crvenom vunicom ili ukrasnom trakom i na njega se zakače darovi za položajnika.

Kako napraviti Božićnu česnicu?

Ona se mesi u rano Božićno jutro, a način pripreme varira od kraja do kraja. Neko je pravi kao hleb, neko kao proju, a u Vojvodini se pravi kao pita sa orasima. Kako god da je pravite, bitno je da ne zaboravite da u nju stavite novčić. Česnica se lomi, a veruje se da će onoga ko izvuče novac sreća pratiti tokom čitave godine.

Božićna trpeza

Božićna trpeza je mrsna i izuzetno bogata. Običaji nalažu da se na njoj nađe pečenica ili pečenje, voće, pecivo, pihtije i ostala jela prema željama i mogućnostima ukućana. Nakon ručka, obično se ide u čestitanje kod rodbine i prijatelja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.