Svaka žena treba ovo da zna! 8 simptoma koji mogu da ukažu na RAK JAJNIKA

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jul.2020, 08:07

Svaka žena treba ovo da zna! 8 simptoma koji mogu da ukažu na RAK JAJNIKA

Obretite pažnju!

Na godišnjem nivou, više stotina hiljada žena oboli od raka jajnika.

Iako je ovaj broj manji nego broj slučajeva kojima se dijagnostifikuje rak dojke, postoji veliki razlog za brigu, zato što je rak jajnika smrtonosniji, a razlog leži u tome što se najčešće kasno otkrije.

Samo 15% od ukupnog broja slučajeva se dijagnostifikuje u ranoj fazi, kada je moguće da se spreči njegovo širenje na ostale organe.

Brojna istraživanja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pokazuju da je većina žena (koje su imale rak jajnika) odlazila na redovne preglede kod doktora šest do devet meseci pre nego što je oboljenje potvrđeno. Međutim, simptomi su u najvećem broju slučajeva povezani sa mnogobrojnim drugim zdravstvenim problemima i oboljenjima, koja su učestalija i koja je prvo potrebno ispitati.

To je glavni razlog zašto se rak jajnika naziva tihim ubicom.

Kada se rak razvija i raste, simptomi koji se javljaju obično su gastrointestinalni problemi vezani za pritiskanje tumora na te organe, kao što su:

Takođe, nekada može da dođe i do krvarenja ili do poremećaja menstrualnog ciklusa, kao što je obilnije ili neredovnije krvarenje. Ovo je verovatnije da se pojavi kod mlađih žena, jer je starost takođe faktor rizika kod raka jajnika. Većina žena kojima je oboljenje dijagnostikovano prošla je kroz menopauzu.

Postoje specifični tipovi raka jajnik, usled kojih može doći do krvarenja pa bi bilo zaista pametno da ništa ne ignorišete ili prepuštate slučaju ukoliko primetite nešto tog tipa.

Ipak, navedeni simptomi su veoma česti.

Važno je da dobro poznajete svoje telo. Mnoge žene, povremeno, imaju jedan ili više od pomenutih simptoma, ali ako prođe nekoliko nedelja ili meseci, a simptomi ne prolaze i nisu u granicama normale, tada je vreme da se obavezno obratite lekaru.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.