Super žena i Pčelica poklanjaju radne sveske Pravopisne vežbanke

Izvor: B92, 11.Mar.2019, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Super žena i "Pčelica" poklanjaju radne sveske "Pravopisne vežbanke"

Portal "Super žena" i B92 poklanjaju dve knjige u izdanju kuće "Pčelica". Nagradu će osvojiti najbrži. Potrebno je da pošaljete ime, prezime, adresu, broj telefona i koju knjigu želite od četiri ponuđene na mejl superzena@b92.net i osvojićete ovo zanimljivo izdanje.

Izdavačka kuća Pčelica posebnu pažnju u izdavačkom programu posvećuje izdanjima za učenike mlađih razreda osnovne škole i prepoznatljiva je po čuvenim radnim sveskama Pčelicama, ali i drugim dodatnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nastavnim materijalima za uvežbavanje i proveru školskog gradiva.

Novitet na našem tržištu su „Pravopisne vežbanke” – radne sveske za mlađe školarce. Autor je učiteljica Maja Koraksić, koja je radeći u školi, uočila potrebu da se učenicima što češće i uz raznovrsne primere ponude radni materijali koji obuhvataju oblast jezika i pravopisa u mlađim razredima osnovne škole.

Nastavnim planom i programom učenici se upoznaju sa pravopisnim pravilima već od polaska u školu, najčešće ih uče napamet, ali ih nedovoljno primenjuju tokom pisanja. Neophodno je da ih uvežbavaju i usvajaju tako da im pravopisna pravila postanu utemeljena, kao i da svojim pisanim rečima stvore naviku poštovanja, tačnosti i lepote jezika, a ovakva vrsta radnih materijala im može pomoći u tome.

Učenje pravopisnih normi je stalni zadatak u procesu obrazovanja dece i nije vezan za godine ili razrede. Zato su ove radne sveske bez oznaka razreda, ali je naglašeno da su za mlađe učenike i prate program od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.

Serijal „Pravopisnih vežbanki” čine četiri radne sveske: „Veliko slovo”, „Upravni govor”, „Rečce LI i NE” i „Rečenični znaci”.

Da bi se deca lakše snalazila i usvajala gradivo, radne sveske su rađene po istom principu. Za svako pravilo postoje strane sa objašnjenjima, na kojima su primeri za uočavanje, jasno istaknuta pravila, a tu su i jednostavniji zadaci za rešavanje. Slede strane za vežbanje koje su ispunjene raznovrsnim zahtevima i mnogobrojnim primerima. Posebno su korisne strane za proveru znanja, gde će deca primeniti ono što su naučila iz pravopisa. Na kraju radnih svezaka nalaze se rešenja vežbi za proveru znanja, tako da će mališani imati povratnu informaciju za svoj rad.

Učenici ove radne sveske mogu koristiti za učenje, uvežbavanje ili obnavljanje sadržaja iz pravopisa. „Pravopisne vežbanke” mogu biti koristan priručnik roditeljima i učiteljima da prate put i napredak dece u usvajanju osnovnih pravopisnih normi predviđenih njihovom uzrastu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.