Izvor: B92, 10.Feb.2022, 09:38
Šumadijski specijalitet - zapečeni krompir sa slaninom i kajmakom
Ovo jelo je za velike gurmane i one koji ne broje kalorije.
Sastojci:
1 kg krompira
200 g slanine
200 g kačkavalja
5 kašika kajmaka
so, biber
peršun
Priprema:
Krompire dobro operite pre pripreme, potom skinite gornji deo sa jedne strane, pa uzdubite sredinu. Začinite ih po ukusu i poređajte u pleh obložen pek papirom i pokrijte aliminijusmkom folijom. Ubacite u rernu zagrejanu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na 200 C i pecite nekih 45 minuta. Za to vreme iseckajte slaninu na sitnije kocke, pa kada izvadite krompir na svaki ravnomerno rasporedite slaninu na njih stavite po punu kašičicu kajmaka. Ponovo vratite foliju, pa pecite još 15 minuta. Izvadite kromir i preko svakog bogato stavite narendanog kačkavalja, pospite peršunom vratite u rernu da se sve zajedno zapeče još 20 minuta.