Sudovi zatrpani zahtevima prešli na onlajn razvode

Izvor: B92, 13.Maj.2020, 14:01

Sudovi zatrpani zahtevima prešli na onlajn razvode

Pandemija koronavirusa uticala je na sve aspekte života, pa se pokazalo da je karantin u Italiji toliko povećao i broj onih koji čekaju na razvod da se oni ne mogu rešiti regularnom procedurom pred sudijom, pa su neki sudovi prešli na onlajn razvod.

Sudovi su zatrpani zahtevima za okončanje braka, pa su u nekim italijanskim gardovima, Torinu, Verčeliju, Veroni, Monci, odlučili da presudu o razvodu donesu i pošalju zainteresovanim stranama putem mejla.

I tako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je, bar za sada, u vanrednoj situaciji, ozakonjen razvod "onlajn".

Dnevni list "Avenire", novina katoličkih biskupa, u članku izražava bojazan da bi se ta praksa mogla nastaviti i nakon vanredne situacije zbog koronavirusa.

U Italiji se, prema podacima Instituta za statistku, godišnje oko 350.000 ljudi razvodi, a na konačnu odluku, čak i u normalnim okolnostima čeka se dugo. Situacija je malo popravljena nakon što je 2015. donet zakon o takozvanom "brzom razvodu", koji je olakšao i ubrzao proceduru koja je pre toga trajala godinama i dodatno pogoršavala situaciju onih koji više nisu mogli da žive zajedno.

Nakon usvajanja zakona "o brzom razvodu" naglo je povećan broj zahteva, sa 50.000 porastao je na 80.000, da bi se zadnjih godina stabilizovao na 90.000 godišnjih zahteva za razvodom.

Još nema podataka o tome koliko će karantin uticati, ili pomoći parovima da donesu odluku kako je zajednički život više nemoguć.

"Avenire" navodi da nova mera, "razvod onlajn", može podstaći mnoge da se brže odluče na taj korak, a spominju se i neki sudovi koji već zagovaraju da se "razvod onlajn", nastavi i nakon pandemije koronavirusa.

Zakon o razvodu u Italiji je usvojen 1970. godine, uprkos protivljenju tada moćne partije demohrišćana.

I danas je potrebno oko godine dana da dvoje kažu jedno drugome konačno "zbogom", a proces košta od 800 do 2000 evra po osobi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.