Šta je najbolji izbor za čuvanje deteta – vrtić, baka i deka servis ili dadilja? ANKETA

Izvor: B92, 28.Sep.2022, 08:22

Šta je najbolji izbor za čuvanje deteta – vrtić, baka i deka servis ili dadilja? ANKETA

Šta učiniti u vezi s brigom o deci jedno je od najstresnijih pitanja za roditelje. Mnogo je istraživanja sprovedeno na ovu temu, ali roditelji i dalje preispituju sve dostupne opcije kada dođe trenutak da se vrate na posao.

Kratak pregled dosadašnjih istraživanja utvrdio je da se prve tri godine deteta najbolje snalaze kod kuće. To im nosi najmanje stresa, manje bolesti i uzrokuje manje problema u ponašanju. Ipak, ova opcija nije uvek svima dostupna, piše psiholog Dona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Matjus za Psychology Today.

Najopsežniju studiju na ovu temu do sada proveo je Nacionalni institut za zdravlje dece i ljudski razvoj (NICHD). U želji da istraže kako kvaliteta i kvantiteta istraživanja o djeci te vrsta okruženja utiču na dugoročni razvoj dece, započeli su ovu studiju 1991. s više od 1000 dojenčadi iz različitih porodica i lokacija Sjedinjenih Američkih Država.

Studija je razmatrala zdravlje, ponašanje i kognitivne sposobnosti dece tokom sledećih 15 godina.

Uopšteno, nalazi su pokazali da nije važna vrsta čuvanja koju dete ima, odnosno radi li se o roditeljima, baka servisu, dadilji ili vrtiću, već priroda njihovog iskustva kod kuće.

Deca mlađa od tri godine najsretnija su kod kuće, nakon toga u vrtiću

"Bez obzira na oblik brige u ranom detinjstvu, optimalne rezultate postižu deca koja kod kuće doživljavaju toplinu, osetljivost i prave vrste stimulacije. Naravno, nalazi imaju više nijansi. Kvaliteta okruženja, vreme provedeno bez roditeljske brige i dob deteta čine razliku", navodi Dona.

Očekivano, jezični, kognitivni i socijalni razvoj bio je bolji u visokokvalitetnim okruženjima, gde su odrasli obučeni za odgoj djece.

"Deca mlađa od tri godine doživljavaju manje stresa kada se o njima brine kod kuće. Nedavne studije pokazuju da je nakon toga verovatnije da će predškolske ustanove pružiti visokokvalitetno okruženje i dobro obučeno osoblje koje s vremenom dovodi do najboljih rezultata", ističe ona.

Roditelji ili baka servis

Neki roditelji imaju sreću da mogu da rade od kuće ili s partnerom dogovoriti različite smene pa sami čuvaju decu. Drugi se pak oslanjaju na bake i deke.

Prednosti ovog tipa čuvanja su da provodite vreme s detetom, sami donosite izbore koji se tiču odgoja i iskhrane svog deteta, a velika stavka je i da je ovakav režim besplatan.

Prema Magnify Money, 2019. godine 1.5 posto roditelja ostajalo je kod kuće da čuva decu, a 2021. njih čak 2.4 posto, što jasno pokazuje da je ovaj tip gajenja decu u porastu.

Negativne strane su što je odgovornost isključivo na vama te to može da bude izazov ako nemate iskustva u razvoju dece ili ranom učenju. Nadalje, vaš primarni fokus je isključivo vaše dete, a to može biti iscrpljujuće i morate da budete dostupni 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji.

Dadilja

Ako imate novca da svom detetu priuštite dadilju, imate fleksibilnost, udobnost i kontrolu nad brigom i razvojem svog deteta jer možete da komunicirate svoje želje, potrebe i stil roditeljstva. Vaše dete će dobiti pažnju jedan na jedan i imaće doslednost i rutinu i jasan raspored.

Loše je što je takva vid gajenja deteta uglavnom najskuplji, a dete će se manje socijalizovati nego što bi to bio slučaj da pohađa vrtić. Uz dadilju će dete razviti snažnu povezanost s jednom osobom, ali dobija znatno manje mogućnosti za društveni razvoj s drugim ljudima.

Vrtić

U vrtićima rade vaspitači koji će decu naučiti kako da rešavati probleme i sukobe, dele i njeguju prijateljstva s vršnjacima. Sredstva za igru i obrazovanje u vrtićima su lako dostupna, a potiče se i razvoj kreativnosti. Mnogi vrtići decu upoznaju sa brojevima, slovima, rečima i bojama, što ih može bolje pripremiti za školu. Ono što roditelje ponekad odvraća od vrtića je cena, posebno ako je reč o privatnim i verskim vrtićima. Takođe, deca su više izložena virusima, zbog čega se češće razbolijevaju. Na kraju, trenutno vlada kriza zbog nedostatka mesta u jaslicama i vrtićima, kao i zbog manjka vaspitača na tržištu rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.