Šta se događa sa našim telom ako previše sedimo svaki dan

Izvor: B92, 07.Mar.2021, 09:35

Šta se događa sa našim telom ako previše sedimo svaki dan

Sedite previše kod kuće, na poslu, ne krećete se? Svoje telo ugrožavate na mnogo načina

Gledanje televizije, sedenje za kompjuterom, igranje igrica - aktivnosti su koje nazivamo "sedelačkim ponašanjem". Ono dovodi do unutrašnje teskobe, anksioznosti, lošeg sna, lošeg metabolizma i društvene izolacije.

Previše sedenja dovodi i do lošeg držanja, te bolova u leđima, savijene kičme, veće napetosti u leđima, vratu, rukama i nogama. Povedite računa kada sate >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << provodite ispred kompjutera - važno je da vam visina ekrana bude u nivou glave. Ako je ekran viši ili niži, glavu zbog pogleda, morate ili spuštati ili podizati.

Još jedna loša strana "sedelačkog ponašanja" jeste gojenje. Ako sedite previše, ne trošite dovoljno kalorija. Oni koji dane provode na nogama, u hodu, troše 1000 kalorija više od ljudi koji dan provode za računarom.

Previše sedenja takođe rizik je za pojavu ugruška. Ugrušak se može pojaviti na bedru ili nozi, a ako se stvori u veni može putovati u srce i pluća te stvoriti plućnu emboliju što uzrokuje kratkoću daha, bolove u grudima, i u nekim slučajevima, tragičan ishod.

Stručnjaci iz klinike "Mayo" smatraju da gubimo otprilike dva sata života za svaki sat koji sedimo. Sedenje smatraju opasnijim od cigareta.

Zato, kako savetuju zdravstveni radnici, više kretanja, šetanja, fizičke aktivnosti, rutinskog istezanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.