Šta ekološki aktivisti najviše zameraju modnoj industriji

Izvor: B92, 12.Apr.2021, 16:24

Šta ekološki aktivisti najviše zameraju modnoj industriji

Održivost je jedan od zvučnih pojmova kojim se modni brendovi najčešće "razbacuju" kako bi pokazali da zapravo brinu o planeti Zemlji. Međutim, najčešće iza tog pojma stoji minimum poboljšanja u odnosu na lanac proizvodnje i distribucije koji uzrokuje različite oblike zagađenja okoline.

Iako je sam izraz odavno u upotrebi, jedinstvena definicija pojma održivosti ne postoji. Međutim, postoji mnogo različitih gledišta na ovaj koncept i na to kako se on može postići.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U današnje vreme održivost obično obuhvata procese i radnje putem kojih čovečanstvo izbegava crpljenje prirodnih resursa, kako bi se održala ekološka ravnoteža koja ne dopušta pad kvaliteta života modernih društava.

Kako ljudi počinju sve više da obraćaju pažnju na sastojke, onoga što jedu ili koriste u ličnom životu i kakvu posledicu to ostavlja na okolinu, počinju da analiziraju i kakav je sastav odeće koju kupuju, odakle ona dolazi i kako njena proizvodnja utiče na planetu na kojoj živimo.

Kada je reč o sferi mode, održivost znači izbegavanje procesa u proizvodnji i distribuciji, koji doprinose zagađenju planete. Međutim, koliko je to zapravo moguće?

Modna industrija je uzrok 10 posto ukupne svetske emisije ugljendioksida i gotovo 20 posto otpadnih voda. Koliko god da je uticaj avioindustrije na okolinu loš, moda usisava više energije nego i avioindustrija i brodarstvo zajedno.

Pojam održivosti proizvođači odeće široko primenjuju za označavanje poboljšanja u različitim područjima koja će makar minimalno smanjiti navedene uticaje.

Sve dok oglašavana akcija kompanija/brendova čini malo, manje ili u najboljem slučaju nimalo štete prirodnom svetu - karakteriše se održivošću. Međutim, činjenica je da mnogi brendovi održivost koriste samo kao još jednu zvučnu reč kojom će privući ekološki osvešćen do tržišta.

Iako je ideja samog pokreta održive mode više od pukog bavljenja modnim tekstilom ili proizvodima i odnosi se na stvarno unapređenje životnih uslova i brige za budućnost i opstanak čovečanstva, svedena je na marketinški upotrebljivu zvučnu reč koja će onome ko je koristi dati jedan novi identitet - kompanije, brenda koji brine.

Vodeći svetski brendovi kao što su Zara, Nike i H&M nižu kolekcije koje se karakterišu kao napravljene od prirodnih, organskih, recikliranih materijala, što jeste pomak napred, ali je broj takvih kolekcija u poređenju s ostatkom zanemarljiv.

Još jedna stvar koju ekološki aktivisti zameraju modnoj industriji jeste konstantno izbacivanje novih kolekcija koje podstiče konzumerizam - što je definisano pojmom "brza moda".

Pored toga što se podstiče bespotrebna kupovina, to sa sobom povlači masovnu proizvodnju uz korišćenje jeftine radne snage, najjeftinijih energenata koji su pritom i najštetniji po okolinu, emisiju gasova prilikom različitih oblika prevoza i na kraju povećanje otpada jer kupovina novih stvari rezultira povećanim bacanjem starih u smeće, koje se ne recikliraju i najčešće završe zagađujući prirodu.

Zbog toga je teško poverovati da jedna održiva kolekcija, naspram mnogo drugih koje štete okolini, može nda doprinese smanjenju zagađenja i poboljšanju uslova života na Zemlji. I jedino čemu može da se doprinese jeste sakupljanje poena kod potencijalnih kupaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.