Širi se INFEKCIJA OPAKE BOLESTI: U Britaniji za 7 dana umrlo ŠESTORO DECE - ove simptome NE IGNORIŠITE

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Dec.2022, 12:42

Širi se INFEKCIJA OPAKE BOLESTI: U Britaniji za 7 dana umrlo ŠESTORO DECE - ove simptome NE IGNORIŠITE

U samo sedam dana zabeleženo čak šest smrtnih slučajeva dece mlađe od 10 godina nakon što im je utvrđena infekcija invazivnom streptokokom A, objavila je britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost.

Dete mlađe od 10 godina je takođe umrlo u Velsu nakon zaraze.

Agencija je takođe saopštila da najnoviji podaci pokazuju da slučajevi šarlahne groznice, koju izaziva streptokok tipa A, i dalje ostaju veći nego što bismo obično videli u ovo doba >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << godine.

Kako se navodi, u poslednjoj nedelji je prijavljen 851 slučaj, u poređenju sa prosekom od 186 u prethodnim godinama.

Britanska zdravstvena bezbednosna agencija je saopštila da su istrage u toku nakon izveštaja o porastu infekcije donjih disajnih puteva kod dece u poslednjih nekoliko nedelja, koje su izazvale tešku bolest.

Streptococcus grupe A  – poznat je i kao Streptococcus piogenes – i bakterija je koja može izazvati blage bolesti poput upale grla i kožnih infekcija, uključujući celulitis krajnika, impetigo i šarlah.

U retkim slučajevima, bakterije mogu izazvati bolest opasnu po život, invazivnu streptokoku grupe A.

Invazivna bolest se dešava kada bakterije probiju imunološku odbranu tela.

Strep A bakterija grupe takođe može izazvati šarlah, koja može biti ozbiljna ako se ne leči antibioticima.

Epidemije se često javljaju u kasnu zimu i rano proleće, ali je rizik tokom cele godine.

Međutim, jedan stručnjak je danas rekao da bi nedostatak mešanja zbog pandemije Covid-19 mogao biti iza pada imuniteta kada je u pitanju Strep A.

Tokom pandemije, deca su bila isključena iz škole i nisu mogla da se druže sa svojim vršnjacima.

Dr Sajmon Klark, mikrobiolog sa Univerziteta u Redingu, rekao je: „Čini mi se da, kao što vidimo sa gripom u ovom trenutku, nedostatak mešanja kod dece možda je prouzrokovao pad imuniteta u celoj populaciji što bi moglo da poveća prenošenje, posebno u školi uzrasta dece“.

Dodao je da trenutno ne zna niti za bilo kakve faktore koji povezuju četiri smrtna slučaja koji su prijavljeni širom zemlje.

U većini slučajeva, slučajevi su često blagi i lako se mogu lečiti antibioticima, ali treba odmah da potražite savet lekara.

Roditeljima se savetuje da zakažu termin za svoju decu kod svog lokalnog lekara opšte prakse ako primete simptome bakterijske infekcije.

Ukoliko se dijagnostikuje, obolelima će biti propisan kurs tečnih antibiotika, koji se uzimaju deset dana.

Simptomi često nestaju u roku od dve nedelje, ali može doći do komplikacija šarlah.

Postoji mali rizik da se infekcija proširi na druge delove tela, izazivajući infekciju uha, sinusitis ili upalu pluća.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.