SVE RADITE KAKO TREBA ALI NE MRŠAVITE?! Evo zbog kojih GREŠAKA kilogrami ne idu dole!

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Jul.2020, 08:38

SVE RADITE KAKO TREBA ALI NE MRŠAVITE?! Evo zbog kojih GREŠAKA kilogrami ne idu dole!

Više je faktora u igri.

 Nutricionista Dana Džejms naglašava kako je mršavljenje kompleksan proces jer nema veze samo s hranom i vežbanjem te da put do vitke linije nije samo unošenje manje kalorija nego što ih potrošimo.

 Faktori poput hormona, spavanja, upala, mikrobioma u crevima, lekova, neizraženih emocija i gena utiču na to hoćete li smršati ili ne.

Danino pravilo mršavljenja glasi: Promene masnoća u telu = hrana + kretanje + hormoni + >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << spavanje + mikrobiom u crevima + upala + lekovi + neizražene emocije + geni

Spavanje

Nedostatak sna povećava osećaj gladi i unos hrane jer ugljenhidrati i masnoće podstiču rad mozga nakon nedovoljno sna. Kako bi se to sprečilo, preporuka je da se spava minimalno sedam sati dnevno.

Neizraženi osećaji

Svoje klijente koji se iznenada udebljaju često pita postoje li neki osećaji koje ne pokazuju. To može biti svađa s nekim do koga nam je stalo, a kojoj se ne nazire kraj, ili nešto što se dogodilo kada smo bili mlađi, a što je na nas imalo negativan uticaj.

Hormoni

Hormoni štitne žlezde imaju važnu ulogu u regulisanju metabolizma, ali postoje i drugi hormoni koji utiču na debljanje i mršavljenje. To uključuje insulin, glukagon, leptin, grelin, kortizol, adrenalin te polne hormone estrogen, progesteron i testosteron.

Upala

Dana napominje kako je takođe važno obratiti pažnju na to koja hrana uzrokuje upalu te je izbegavati. Preporučuje veću konzumaciju povrća te manju konzumaciju nezdrave hrane. Nutricionista takođe preporučuje da se tokom četiri nedelje izbegavaju gluten i mlečni proizvodi kako bi se lakše došlo do uzroka neravnoteže u crevnom mikrobiomu te da se proveri nivo gvožđa u organizmu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.