STRUČNJACI OTKRIVAJU: Ova hrana će ti pomoći da ZATRUDNIŠ! Evo šta treba da jedeš, a šta da IZBEGAVAŠ!

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Jul.2019, 07:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STRUČNJACI OTKRIVAJU: Ova hrana će ti pomoći da ZATRUDNIŠ! Evo šta treba da jedeš, a šta da IZBEGAVAŠ!

Vrlo korisne informacije.

Naučna istraživanja potvrđuju da ishrana ima ključnu ulogu u očuvanju zdravlja reproduktivnog sistema. Istraživanje sprovedeno na Harvardu utvrdilo je da se promenom životnog stila, uključujući svakodnevno vežbanje i promenu ishrane, smanjuje rizik od neplodnosti za čak 80 posto.

Namirnice za zdrav hormonski sastav

Pokazalo se da su žene koje su najmanje bile izložene riziku neplodnosti jele manje transmasnih kiselina >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i jednostavnih ugljenih hidrata koji obiluju šećerom, a konzumirale su više biljnih nego životinjskih proteina, više vlakana i gvožđa te su uzimale vitaminske dodatke. Iznenađujuće, konzumirale su i više punomasnih mlečnih proizvoda, a manje onih sa smanjenim udelom masnoće.

- Povećan unos voća, povrća, žitarica celog zrna, mahunarki, semenki, orašastih plodova, svežih mlečnih proizvoda, ribe, nemasnog mesa i biljnih ulja doprinosi povećanju plodnosti - ističe nutricionistkinja Karmen Matković Melki. Te namirnice svojim blagotvornim nutrijentima grade zdrav hormonski sastav, a svojim antioksidansima mogu zaštititi jajašce od slobodnih radikala.

Kao što postoje namirnice koje potpomažu zatrudnjenje, postoje i one koje mogu biti štetne po celokupno zdravlje i zdravlje reproduktivnog sistema žene. To su: crveno meso s vidljivom mašću, mesne prerađevine, grickalice, gotovi umaci za salate, zaslađeni sokovi, proizvodi koji sadrže rafinirane šećere, industrijska, polugotova, gotova i pržena hrana.

Preporučeni dodaci isprehrani

Od mnogih preporučenih dodataka u ishrani žena koje žele zatrudnjeti biohemičarka i nutricionistkinja Donatela Verbanac predlaže tri najvažnija: Prvi je folna kiselina koja je, kao činilac rasta, važna je za pravilnu pripremu organizma žene za začeće, ali i za pravilan rast i razvoj ploda.

Osim uzimanja dodatka u ishrani, žene mogu povećati i unos hrane koja u sebi sadrži folnu kiselinu - to su zeleno lisnato povrće, mahunarke, suvo voće i pšenične klice. Važno je povećati i unos cinka koji, između ostalog, učestvuje u regulaciji estrogena i progesterona. Možete ga naći u mesu, ribi, sušenom voću, mahunarkama i žitaricama. Ako ne konzumirate kravlje mlečne proizvode, trebalo bi da pronađete alternativni izvor kalcijuma. To mogu biti suplementi, a zatim i kozje mleko.

Važno je pripaziti i na telesnu težinu - i previše i premalo kilograma može uzrokovati neregularan ciklus, što utiče na izostanke i neredovne ovulacije.

U mesec dana učiniti sledeće

Ema Kenon, britanski stručnjak za žensko zdravlje i plodnost, u svojim knjigama o povećanju plodnosti savetuje da postupno, tokom mesec dana, uvodimo sledeće promene:

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.