STAVLJATE LUBENICU U FRIŽIDER? Ogromna greška! Ove namirnice NIKAKO NE SMETE da čuvate na HLADNOM!

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jul.2020, 10:26

STAVLJATE LUBENICU U FRIŽIDER? Ogromna greška! Ove namirnice NIKAKO NE SMETE da čuvate na HLADNOM!

Konačno svi saveti na jednom mestu.

 Leto je, vruće je, i možda pomišljate na to da je sve namirnice najbolje staviti u frižider i čuvati ih na hladnom. Ali nije tako jednostavno; dok je za čuvanje neke hrane frižider obavezan, drugoj će napraviti više štete nego koristi. Pogledajte kojim je namirnicama bolje izvan frižidera.

 Hladna lubenica ima lošiji okus

Umesto da se borite da pronađete mesto za lubenicu u frižideru, čuvajte >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je na kuhinjskom šanku ili gde nađete zgodno mesto. Znamo da je hladna osveženje bez premca, ali isto tako, najbolje zadržava ukus na sobnoj temperaturi, a tako ćete sačuvati i najviše hranjivih i korisnih materija u njoj (možete je rashladiti u hladnoj vodi). Lubenicu čuvajte u frižideru samo ako ste je iseckali ili narezali, a i tada najviše dva dana. Kada je hladna, lubenica gubi većinu vitamina i hranjivih materija.

Banane sazrevaju na sobnoj temperaturi

I banane najbolje drže ukus na sobnoj temperaturi, a tako će i najbolje dozreti (jer se beru zelene). Niske temperature usporavaju zrenje, a ubrzavaju truljenje - vlažno okruženje u frižideru pospješiće propadanje banana.

Krompirima propada skrob

U redu je čuvati krompire na hladnom - jer ako im je pretoplo, propašće - ali u frižideru je isuviše hladno za njih. Niske temperature uništiće skrob, pa će krompir dobiti mrvičastu teksturu, a meso mu može mestimično potamneti do smeđe, pa i do crne boje. Hladno i mračno mesto (ostava, podrum) najbolje je za čuvanje krompira.

U frižider ide samo seckani luk

Frižider ne čuva ni svežinu luka. Mračna i prohladna mesta najbolja su za čuvanje luka, ali u vlazi kakva vlada u frižideru vrlo brzo će postati mekan i uplesnaviti se. Ako je iseckan, možete ga čuvati dan-dva u frižideru.

Pravila za beli luk

Ako ste primetili da je beli luk počeo da pušta klice, znači da ga ne čuvate dobro. Držite ga na suvom mestu kako biste sprečili pojavu plesni. Ako je mekan, znači da se počeo kvariti. Iseckane i usitnjene čenove možete u čvrsto zatvorenim posudicama čuvati u frižideru do dve nedelje.

Nema straha da će se med pokvariti

Možda rashlađeni med posebno privlači ljubitelje slatkoga, ali ova namirnica se sigurno neće pokvariti, pa ga slobodno držite u tegli na sobnoj temperaturi. Tako će najbolje zadržati i svoju rastegljivost i kvalitet. Niske temperature podstaknuće brzu kristalizaciju i grudvanje meda; znamo da kristalizovani med nije izgubio na kvalitetu, ali biće primamljiviji za jelo ako nije pun šećernih kristalčića.

Paradajzu je najbolje na šanku ili prozorskoj dasci

Niske temperature mogu oslabiti okus paradajza i dati im brašnastu teksturu, stoga ga je najbolje čuvati izvan frižidera i konzumirati kada su sobne temperature. Ako nije još sazreo, stavite ga na prozorsku dasku da ubrzate proces. Ako je već prezreo, stavite ga u frižider , da usporite proces, ali ne računajte da će se u toj fazi dugo održati.

Kečapu je mesto u špajzu

Kečap ne treba čuvati u frižideru, jer je zbog visokog sadržaja sirćeta potpuno siguran i svež i na sobnoj temperaturi. Dakle, izbor je šank ili špajz.

Hleb će se u frižideru osušiti

Frižider ne odgovara ni hlebu - u njemu će se vrlo brzo osušiti i uplesaviti. U kuhinjskom ormariću hleb, zovisno od vrste, može potrajati nekoliko dana, ali najduže ga možete sačuvati u zamrzivaču (tri do šest meseci) u kojem neće izgubiti svežinu.

Čokoladne kreme postaju lošije u frižideru

Čokoladne kreme najbolje će održati ukus i teksturu na sobnoj temperaturi. U frižideru će postati grudvaste, teško će se mazati i ukus će im biti lošiji.

 Jabuke će dozreti u kuhinji i učiniti je lepšom

Jabuke se mogu dosta dugo održati na sobnoj, odnosno kuhinjskoj temperaturi. Ako vam potraju duže od dve nedelje, stavite ih u frižider kako biste im još malo produžili trajanje. Bez obzira gde ih čuvate, svakih nekoliko dana ih probirajte i uklonite one koje su počele truliti.

Maslinovo ulje uz začine

Maslinovo ulje najbolje će se očuvati na sobnoj temperaturi. U frižideru će izgubiti na kvalitetu i ukusu i dobiće ljigavu teksturu. Idealno mu je suvo mesto, poput kuhinjskog ormara u kojem držite i začine.

Frižider kvari ukus orašastom voću i kafi

Orašasto voće, poput oraha, badema, lešnika..., najbolje je čuvati u čvrsto zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi, odnosno u ormaru ili špajzu. Tako će najbolje održati svežinu. Hladnoća u frižideru uništiće im ukus, a ako su plodovi oljušteni navući će na sebe mirise i arome ostale hrane.

Isto važi i za kafu: zrnca čuvajte u šrajzu ili ormaru u čvrsto zatvorenoj posudi. Mesto im nije u frižideru, jer će im se zbog vlage tamo promeniti ukus, a isto će se dogoditi i mlevenoj kafi.

Breskve i kompanija

Ako čekate da breskve, nektarine, šljive ili marelice dozru samo ih ostavite na kuhinjskom šanku. Ako su već duže napolju, možete ih premestiti u frižider gde će potrajati još koji dan.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.