SINDROM iritabilnog kolona: Psihosomatska BOLEST zbog koje biste sate mogli da provedete u toaletu

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Avg.2020, 19:24

SINDROM iritabilnog kolona: Psihosomatska BOLEST zbog koje biste sate mogli da provedete u toaletu

Obratite pažnju na simptome!

Svi smo nekada doživeli bol u stomaku.

To nije ništa neobično i obično se vezuje za stomačne viruse.

Problem, međutim, nastane kada bol postane učestalija, odnosno konstantna, a vi počnete jako mnogo vremena da provodite u toaletu.

Iscrpljenost, drhatavica, grčevi u stomaku, samo su neki od simptoma iritabilnog kolona.

Zvuči zastrašujuće, ali ova bolest je, srećom, psihosomatska i ne ostavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << fizičke posledice, niti može uticati na vaše opšte zdravlje.

U pitanju je hronično stanje, čija osnova karakteristika su bol u stomaku (u vidu grčeva, oštar, tup… nema pravila), dijareja (preko 20 stolica tokom dana), ili opstipacija (zatvor).

Znamo da zvuči zastrašujuće i zaista jeste iscrpljujuće, ali ovo stanje ne može trajno naškoditi vašem organizmu.

Njega, zapravo, izaziva vaša psiha. Odnosno, ono sa čime se vi nosite, a to je uglavnom stres.

Uglavnom, se, usred stresne situacije, dogodi da iritabilni kolon “proradi”, a da vi niste ni svesni zbog čega se to dogodilo.

Jedan od primera je nervoza pred ispit, ili neki jako važan sastanak.

Kolon (debelo crevo) počne da se grči (dobije spazam) i pravi probleme digestivnog trakta.

Iritabilni kolon, odnosno, nervozna creva, mogu biti povezani i sa intolerancijom na hranu, tako da bi, prilikom kompletnog pregleda, bilo dobro da proverite i da li imate problem sa glutenom, ili nečim drugim.

Brojne su teorije o tome šta, zapravo, izaziva ovaj sindrom, ali nijedna nije kompletna.

Ovaj sindrom se najčešće javlja kod mlađih osoba, a čak dva puta češće kod žena.

Sindrom iritabilnog kolona može utvrditi isključivo lekar i to gastroenterolog. Nakon urađene anamnezne i neophodne laboratorije (kompletna krvna slika, koprokultura, test na okultno krvarenje), bićete poslati na kolonoskopiju, kojom će lekar sa sigurnošću moći da utvrdi da je u pitanju ovaj sindrom.

Vrlo je specifična i podrazmeva da morate da se odreknete mnogo toga, u šta će vas najbolje uputiti gastroenterolog, kao i endokrinolog.

Prepisuje ga isključivo lekar i podrazumeva spektar lekova od kojih su neki antidepresivi, dok su neki na prirodnoj bazi. Psihoterapija je, takođe, neophodna.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.